Nikolić i Krivokapić: Nismo nagrađeni mi, već sve naše kolege

Dobitnici najvećeg opštinskog priznanja o nagradama koje im je dodijelio grad Nikšić

7802 pregleda 1 komentar(a)
Nikolić i Krivokapić
Nikolić i Krivokapić

“Nijesam se nadao nagradi za koju sam predlagan četiri puta, a ona nije samo moja već svih dobrovoljnih davalaca krvi iz Nikšića”.

To je za “Vijesti” ocijenio ovogodišnji dobitnik najvećeg opštinskog priznanja - Nagrade oslobođenja Nikšića za doprinos u sferi humanitarnog rada Miodrag Dragan Nikolić, humanista, volonter i član Društva dobrovoljnog davalaštva krvi Nikšić.

Nagradu je, prema ocjeni većine članova jedanaestočlanog žirija koji je predvodila Ivana Radonjić, dobio i Vojislav Krivokapić, direktor JU „Zahumlje“ i dugogodišnji kulturni stvaralac, za doprinos u razvoju kulture.

“Ova nagrada je za mene posebna jer dolazi od grada koga poslije porodice najviše volim. U Nikšiću sam od 14. godine i iako sam više puta imao priliku da odem, to nijesam uradio, jer ovaj grad previše volim da bih iz njega otišao. Trudio sam da sebe dam maksimalno u kreativnom smislu”, kazao je Krivokapić “Vijestima”.

Nikolić je kazao da nagrada nije samo njegova, nego svih dobrovoljnih davalaca krvi u Nikšiću, gradu koji je više od 20 godina prvi po dobrovoljnom davalaštvu u Crnoj Gori.

“Nagrada pripada i svim volonterima Crvenog krsta koji su uvijek prvi kada treba pomoći. Posebno bih istakao mlade volontere koji su tokom prvih mjeseci korone pokazali požrtvovanost, humanost, smirenost“, kazao je “Vijestima“ Nikolić koji je 124 puta dao krv.

Od početka pandemije, Nikolić koji je član Crvenog krsta od 1964. godine, kada je kao učenik petog razreda bio u podmlatku Osnovne škole ‘Olga Golović’, iako ima 67 godina i spada u tzv. rizičnu grupu, zajedno s ostalim volonterima pomagao je onima kojima je pomoć potrebna širom opštine. Čitav život je posvetio pomažući drugima i volontirajući. Bio je potpredsjednik OO CK Nikšić u dva mandata, predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Željezara“.

„Nadam se da ćemo konačno ljudski da se okrenemo jedni drugima jer smo se mnogo razdvojili i otuđili po raznim osnovama. Ne smijemo zaboraviti da ćemo možda u nekom trenutku svi biti korisnici neke pomoći. Zato svi koji mogu treba drugima da pomažu“, poručio je Nikolić, koga su za Nagradu oslobođenja Nikšića predložili Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Luka Bar, Crveni krst Crne Gore OO Nikšić, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi - KAP Podgorica, DDDK “Radivoje Pima“ Budva, Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja i Crveni krst Crne Gore Opštinski odbor Nikšić.

Krivokapić, koga su za nagradu predložili Savjet JU „Zahumlje“, JU Nikšićko pozorište i JU Muzeji i galerije Nikšić, pozorišnom umjetnošću počeo se baviti 1975. godine u „Zahumlju“. Ostvario je niz veoma značajnih i zapaženih uloga u pozorišnim predstavama, na filmu i u TV serijama.

Posebno značajne Krivokapićeve uloge su u predstavama „Na pučini“, „Jugonokturno“, „Voćni dan“, „Klupko“, „Šta mu je ono na glavu“, „Dobro jutro, admirale“, „Maj nejm iz Mitar“, „Bog u prelaznom periodu“, „Iz ničega u ništa“, „Jo i Po“… Predstava koja je obilježila njegov glumački identitet je “Bizmismen”, koja je u produkciji pozorišta “Duško Radović” premijerno izvedena 1995. godine u Beogradu i koju je igrao više od 150 puta. Igrao je i u filmovima “Balkan-Pariz”, “Srce i njena deca”, “Desant na Prčevo”, “Lokalni vampir”, “Gorčilo”, TV filmovima i serijama - “ Da kapo”, “Zašto si tako tužan”, “Viljuška se drži u lijevu ruku”, “Mješoviti brak”, “Budva na pjenu od mora”… “Ovo nije samo moja nagrada nego i nagrada drugara iz dramskog studija, pozorišta, kao i članova, zaposlenih i Savjeta ‘Zahumlja’, a posvećujem je sinu Jovanu i Maši. Posebno mi je drago što sam nagradu dobio zajedno s velikim humanistom Draganom Nikolićem”, kazao je Krivokapić.

Bonus video: