Dvorište "Sava Pejanovića" biće uređeno u okviru projekta Mikro 020

Uređenjem ovog prostora, kako je saopšteno iz Glavnog grada, cilj je da se on prilagodi potrebama učenika te škole, kako bi mogli da uživaju u zelenoj oazi inspirisanoj prirodnim ljepotama Podgorice

3046 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

U okviru projekta Mikro 020 koji obuhvata uređivanje urbanih ''džepova'' na teritoriji Glavnog grada izrađeno je idejno rješenje za uređenje dvorišta Osnovne škole ''Savo Pejanović''.

Uređenjem ovog prostora, kako je saopšteno iz Glavnog grada, cilj je da se on prilagodi potrebama učenika te škole, kako bi mogli da uživaju u zelenoj oazi inspirisanoj prirodnim ljepotama Podgorice. Pored više praktičnih primjena nove strukture, dodaju, izdvaja se i veća bezbjednost djece koja borave u dvorištu.

Projekat je, ističu iz Glavnog grada, inspirisan prirodnom specifičnošću geografskog položaja Podgorice, a naglasak je stavljen na činjenicu da kroz gradsko jezgro protiče pet rijeka.

"Podgorica kao grad ''koji leži na pet rijeka'' predstavljena je stazama različitih boja, pri čemu svaka staza simbolizuje jednu od rijeka. Na spoju staza koje su inspirisane bojama rijeke Morače i Ribnice projektovana je stepenesta struktura za sjedjenje koja prikazuje omiljeno mjesto Podgoričana - Skaline. Osim simbolike pet podgoričkih rijeka, improvizovan je i kanjonski reljef karakterističan za riječne tokove u vidu izdignutog zelenila. U planu je i ugradnja parkinga za bicikla a taj prostor je popločan moračkim kamenom čime je predstavljena i simbolika plaža u užem gradskom jezgru", navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada podsjećaju da je ovo 18. lokacija na teritoriji Glavnog grada koja će biti uređena kroz projekat Mikro 020. Idejno rješenje za uređenje dvorišta Osnovne škole ''Savo Pejanović'' izradio je tim kompanije NRA Atelier.

Bonus video: