Budva: Ni centa od komunalija u protekla tri mjeseca

Odlazeća vlast u Opštini Budva od juna nije zaključila nijedan ugovor o naplati komunalija. Nije izdato nijedno rješenje o legalizaciji objekata. Pojedine saglasnosti za neke objekte biće predmet posebne pažnje

18489 pregleda 12 komentar(a)
Ninoslav Kaluđerović, Foto: Vuk Lajović
Ninoslav Kaluđerović, Foto: Vuk Lajović

Odlazeća uzurpatorska garnitura u Opštini Budva od juna, nakon uvođenja vanrednog stanja - nije zaključila nijedan ugovor o naplati komunalija.

To je u razgovoru za “Vijesti”, kazao načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović, koga je odlazeći prvi čovjek Opštine Nikola Divanović suspendovao, jer se 24. juna popeo na krov zgrade Opštine, u znak protesta jer je privatno obezbjeđenje blokiralo ulaz.

Na sajtu Opštine, gdje se na kraju svakoga mjeseca redovno objavljuju ugovori zaključeni s građevinskim investitorima i građanima koji grade zgrade, kuće ili druge objekte, s tačnim iznosima koliko treba da plate komunalije, u junu, julu i avgustu nema podataka.

"Takođe, nije izdato nijedno rješenje o legalizaciji bespravnih objekata. Ono na što smo upozoravali i desilo se. Ono što je nekad bila dobra praksa, prekinuto je upadom i uzurpacijom Opštine Budva od organizovane kriminlane grupe”, kazao je Kaluđerović, kadar Demokrata.

Prema njegovim riječima, investitori i građani su izgubili povjerenje u institucije sistema odlaskom jedne vlasti koja je radila transparentno i u njihovom interesu i dolaskom uzurpatora.

“Na nama je da nastavimo tamo gdje smo stali u prethodnom periodu, prije ove pohare. Ono što je jako bitno je da su mnogi ugovori o komunalijama, koje smo zaključili na rate u međuvremenu dospjeli na naplatu, a oni nijesu ništa radili. S obzirom na složenu ekonomsku situaciju, pokušaćemo da u skladu sa zakonom i moralnim načelima dođemo do zajedničkog rješenja, što je bila, takođe, praksa u prethodnom periodu“, kazao je Kaluđerović.

On je poručio da ih čeka mnogo posla u narednom periodu.

“Ovo tim prije jer moramo da donesemo novu odluku o visini naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kao i izmjenu odluke o bespravnim objektima, jer je u međuvremenu izmijenjen zakon u tom dijelu“, naglasio je Kaluđerović.

Upozorio je da rebalans budžeta koji je urađen u međuvremenu, nije urađen kako treba.

„Zbog toga ćemo svi imati problema u funkcionisanju u narednom periodu. Pokušaćemo da naplatu podignemo na nivo koji bi bio optimalan i zadovoljio ono što joj je osnovna svrha, ulaganje u investicije“, kazao je Kaluđerović. On je naglasio da će pojedine saglasnosti koje je dala nelegalna garnitura za neke objekte, biti predmet posebne pažnje.

„Spremni smo da radimo, mislim da će Budvi sada biti malo lakše jer će i Vlada biti formirana od konstituenata koji čine i novu vlast u Budvi“, smatra Kaluđerović.

Služba za naplatu komunalija, jedna je od “najprofitabilnijih“ u Opštini Budva, pa je za protekle tri i po godine obezbjeđivala višemilionsko punjenje opštinske kase. Resor kojim je upravljao Kaluđerović za tri i po godine uspio je da inkasira čak 36 miliona eura direktnog novca koji je legao na opštinski račun, čime je doprinio stabilizaciji opštinskih finansija.

Početkom avgusta, Divanović je pokrenuo disciplinski postupak protiv Kaluđerovića, jer se, kako je navedeno u rješenju, nedolično ponašao. Kako piše u obrazloženju odluke o disciplinskom postupku, koji potpisuje Divanović, Kaluđerović se 24. juna popeo na krov zgrade Opštine Budva i neprimjereno uzvikivao: “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora...“

Kaluđerović je tada kazao da je na sceni selektivna pravda koja je jedna od najgorih oblika diktature.

Kaluđerović je odbio da primi zaostale plate, koje su na njegov račun uplaćene nakon što je Vlada uoči izbora obavila sumnjivu transaciju s Opštinom i uplatila novac iz budžetske rezerve. On je novac donirao Crvenom krstu.

“Vlada Mila Đukanovića na čijem je čelu Duško Marković je bez mog znanja i odobrenja uplatila na moj žiro račun neke pare. Nikola Divanović je rekao da su to moje zarađene plate u Opštini Budva. Pošto sam rekao da od njih neću ništa i da za njih ne bih radio da mi je plata kao Verici Maraš, ja sam te pare u vidu paketa donirao Crvenom krstu Opštine Budva. Ovo sam donirao onima koje je ta ista Vlada dovela u stanje socijalne potrebe. Ovo se sve desilo prije izbora i ja ga sada objavljujem da bi ljudi znali da ih se ni prije ni sada ne plašimo”, obrazložio je Kaluđerović.

Bonus video: