Šakale i lisice loviće i u februaru

Sve zakonske obaveze - naknade za korišćenje lovišta izmirene su u punom iznosu i na vrijeme Ministarstvu i Lovačkom savezu Crne Gore, rekao je Đuričić
121 pregleda 4 komentar(a)
Lovac, Foto: Shutterstock
Lovac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.01.2018. 17:43h

Iz opštinskog preduzeća Lovstvo objavili su da sezona lova na divlje svinje traje do 31. januara, dok će lov na štetočine - šakale i lisice, biti organizovan i u februaru.

Izvršni direktor preduzeća Mladen Đuričić u saopštenju je konstatovao da je interesovanje inostranih lovaca za lov u barskim lovištima “osjetno umanjeno” zbog zabrane izvoza divljači iz Crne Gore u zemlje Evropske unije.

“Na to je dodatno veoma negativno uticalo ukidanje trajektne linije Bar - Bari. I pored toga, rukovodstvo preduzeća ulaže napore da animira što veći broj ino lovaca, jer ne želimo da se odreknemo ovog važnog prihoda, a istovremeno i trurističke promocije Bara i Crne Gore kao destinacije”, naveo je Đuričić.

Lovstvo Bar je preduzeće za uzgoj, zaštitu i lov divljači, pravni nasljednik nekadašnjeg Javnog preduzeća Rumija, koje gazduje barskim lovištem na deset godina.

Taj posao obavljaju shodno ugovoru sa Ministarsvom poljoprivrede i ruralnog razvoja iz 2012. godine.

Sve zakonske obaveze - naknade za korišćenje lovišta izmirene su u punom iznosu i na vrijeme Ministarstvu i Lovačkom savezu Crne Gore, rekao je Đuričić.

Istakao je da preduzeće održava stanje populacije divljači “na optimalnom nivou”, kroz lovne zabrane na određenim djelovima teritorije kojom gazduje, redovne kontrole poštovanja lovostaja i prihranu divljači u sušnom periodu.

“Ove naše aktivnosti nailaze na veoma pozitivne ocjene i stručnih službi i javnosti. Ističem i učešće u akciji vakcinisanja i kontrole divljači koja se sprovodi u svim zemljama regiona. Ispunjavanjem naše zadate kvote, doprinijeli smo da Lovački savez Crne Gore u ovom projektu ostvari odlične rezultate, što je potvrdio i stručni tim EU. Za lovočuvare smo nabavili još dva odgovarajuća vozila i nove uniforme i obuću, a naše kancelarije su renovirane i opremljene neophodnom tehničkom opremom. Sa Ministarstvom i Lovačkim savezom smo u više navrata organizovali polaganje lovačkog ispita, čime je u 2017. više od 50 mladih steklo uslove za bavljenje lovom kao sportom i plemenitom vještinom koja je utemeljena u crnogorskoj tradiciji”, kazao je Đuričić.

Bonus video: