NKT ĆUTI

Inspekcija i policija zaboravile na koronu

Preko 26 odsto testiranih pozitivno. Mugoša apeluje na javne ličnosti da utiču na građane da poštuju mjere

30503 pregleda 235 reakcija 14 komentar(a)
Mugoša: Epidemiološka situacija ozbiljna, ide ka dramatičnoj, Foto: Boris Pejović
Mugoša: Epidemiološka situacija ozbiljna, ide ka dramatičnoj, Foto: Boris Pejović

Crna Gora drugi dan zaredom bilježi više od 200 novoinficiranih - laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) otkrile su juče još 219 slučajeva novog koronavirusa, a od kovida-19 preminule su još dvije osobe.

Analizirano je 822 uzorka, a najviše novoinficiranih je iz Berana - 69 pozitivnih, Podgorice 40, Nikšića 36, Rožaja 30. Iz Bijelog Polja je 13 inficiranih, Kotora osam, Pljevalja sedam, Herceg Novog šest, Cetinja četiri, Bara i Ulcinja po dva, dok je iz Mojkovca i Andrijevice po jedan.

“Od posljednjeg presjeka prijavljena su dva smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata i to iz Pljevalja i Cetinja, rođenih 1977. i 1962. godine, a koji su liječeni u OB Nikšić i u Kliničkom centru. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna je 105 a od početka godine 114”, piše u saopštenju.

Prijavljen je oporavak kod 38 pacijenta.

NKT ćuti, Mugoša zove u pomoć

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti ne odgovaraju šta policija i inspekcije, čiji predstavnici su u tom tijelu, rade na suzbijanju širenja virusa i sankcionisanju zbog nepoštovanja mjera, kao ni koliko kazni je napisano u posljednja četiri mjeseca i u kojem iznosu.

Da je policija bila nedosljedna u primjeni mjera NKT juče je potvrdio i Savjet za građansku kontrolu policije.

To tijelo je nakon jučerašnje sjednice saopštilo da od Uprave policije očekuje da, u vezi sa potencijalnim nastavkom masovnijih javnih okupljanja, bez obzira na njihov karakter, motiv i organizatora, “osigura dosljednu primjenu policijskih ovlašćenja i svih važećih zdravstvenih propisa i iste spriječi”.

Direktor IJZ Boban Mugoša pozvao je juče političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mjere, jer je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj.

On je, u izjavi za PR centar, kazao da posljednjih dana rezultati, odnosno analize, koje su se radile na Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro 30 odsto testiranih pozitivno na koronavirus.

On je zamolio sve koji mogu da utiču na građane da pomognu i apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da pomognu da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih.

Istakao je da se mora djelovati i da ga je stah da će doći do novog „zaključavanja“, posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

Iz Kliničkog centra (KC) saopšteno je da je na liječenju 18 pacijenata sa novim koronavirusom, od kojih su tri životno ugrožena i priključena na neinvanzivnu ventilaciju. U beranskoj bolnici juče su bila hospitalizovana 34 pacijenta. Iz te ustanove su kazali da četiri imaju tešku kliničku sliku, dok se dva pacijenta nalaze na neinvanzivnoj ventilaciji.

Maske nisu obavezne za djecu u vrtićima

Djeca od prvog oktobra u vrtićima neće morati da nose maske, dok će za osoblje to da bude obaveza.

“Ipak, uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da djeca nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor, i u tim slučajevima osoblje je dužno da vrši nadzor nad pravilnim nošenjem maske. Sva lica koja nose maske trebalo bi da ih imaju nekoliko, u zavisnosti od dužine boravka u ustanovi. Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima koji insistiraju da dijete nosi masku”, piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Vrtići će biti zaduženi za detaljno održavanje i dezinfekciju prostorija te njihovo provjetravanje, djeca će provoditi više vremena na otvorenom, a roditelji i osoblje biće detaljno upoznati sa procedurama dovođenja i preuzimanja djece, ishrane...

“Roditelj ili drugo lice koje dovodi dijete u predškolsku ustanovu nosi masku i zajedno sa djetetom održava fizičku distancu od dva metra od ostalih osoba”, kazali su iz Ministarstva i istakli da osobe koje dovode ili odvode dijete ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima vaspitač. “Ministarstvo je u saradnji sa Upravom za imovinu započelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, kojima će se, uvijek kad je to organizaciono izvodljivo, na ulazu u objekat mjeriti tjelesna temperatura djece”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su istakli da u ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ako imaju akutne zdravstvene tegobe – simptomi respiratorne ili crijevne infekcije, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa/ukusa i sl.

“Takođe, u ustanove ne dolaze osobe kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili mjera kućne izolacije”.

Hrapović da donese naredbu

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) tražila je juče od ministra zdravlja Kenana Hrapovića da donese naredbu kojom će se ovog mjeseca omogućiti roditeljima pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11 godina.

“... Ministarstvo ekonomije je najavilo da će subvencionisati plaćeno odsustvo za mjesec septembar roditelju koji bude koristio naprijed pomenuto pravo. Međutim, do danas, nije donijeta naredba kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo, što u praksi stvara ogroman problem za zaposlene roditelje djece koja nisu starija od 11 godina i dovodi ih u nezavidan položaj, odnosno nemogućnost pomirenja profesionalnih i privatnih obaveza, jer njihovi poslodavci tvrde da nijesu obavezni da im omoguće korišćenje tog prava”, piše u saopštenju.

Iz USSCG su istakli da im se obraća veliki broj zaposlenih roditelja u vezi sa navedenim problemom, koji nisu u mogućnosti da koriste najavljeno pravo usljed činjenice da isto nije i zvanično definisano odgovarajućim pravnim propisom. Apelovali su na Ministarstvo zdravlja da, u što je moguće kraćem roku, donese odgovarajuću naredbu, odnosno da izvrši dopunu postojeće kojom je, pored ostalog, definisan prekid obrazovno-vaspitnog rada.

Preporučujemo za Vas