CZIP podnio prijavu: NN lica buše gume zaštitnicima ptica

CZIP podnio prijavu zbog nanošenja štete na službenom vozilu te NVO, tvrde da je u pitanju prijetnja

4675 pregleda 2 komentar(a)
CZIP: “Ovo je direktna prijetnja”, Foto: CZIP
CZIP: “Ovo je direktna prijetnja”, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica, nakon što je nepoznata osoba ili više njih, dok su obilazili teren u dolini rijeke Zete, timu te organizacije izbušila gume na službenom vozilu.

“Ovakav vid napada predstavlja direktnu prijetnju, a slučaj je prijavljen policiji”, kazali su iz CZIP-a.

Tokom proteklog vikenda iz te NVO realizovali su aktivnosti monitoringa na teritoriji zaštićenog područja dolina rijeke Zete, gdje su zabilježili nekoliko slučajeva upotrebe zvučnih mamaca-vabilica, što su nedozvoljena sredstva za lov.

“Vabilice se koriste radi privlačenja većeg broja jedinki prepelica i njihovog odstrijela. CZIP bilježi porast broja slučajeva korišćenja nedozvoljenih sredstava za lov”, navode u saopštenju iz te NVO.

Timovi CZIP-a krivolov u prošli petak su na rezervoarima Solane pronašli patrone od lovačke municije i plastične mamce, koji, kako navode, upućuju da se i na teritoriji tog zaštićenog područja vrši krivolov.

“Tim CZIP-a je prilikom redovnog monitoringa ptica na Ulcinjskoj solani naišao na svježe patrone i mamce koji su nedozvoljena sredstva za lov, dok su se pucnji čuli van teritorije ovog područja. Područje Solane proglašeno je trajnim lovnim rezervatom na cijeloj svojoj teritoriji. Uprkos tome, očigledno je da se praksa krivolova na ovom području i dalje nastavlja. Pozivamo Nacionalne parkove kao upravljačko tijelo ovim područjem i Javno preduzeće ‘Uzgoj i zaštita divljači Ulcinj’ da spriječe dalje krivolovne aktivnosti na teritoriji zaštićenog područja i lovnog zabrana Ulcinjska solana i obezbijede da ovo područje bude sigurno po ptice”, kazali su iz CZIP-a.

Posebno zabrinjavajućim, kako su rekli, smatraju to “da počionici krivolovnih aktivnosti ne prezaju ni da ugroze bezbjednosti tima Centra”.

“Tako su prilikom obilaska terena u dolini rijeke Zete našem timu izbušene gume na službenom vozilu. Ovakav vid napada predstavlja direktnu prijetnju, a slučaj je prijavljen policiji. S obzirom na to da su brojna lovačka društva apelovala na svoje članove da poštuju odredbe Zakona o divljači i lovstvu, prilikom pozivamo lovačka društva na teritoriji Crne Gore da nam se pridruže u borbi protiv krivolova kako bi se očuvao biodiverzitet, posebno ptice selice koje su česta meta krivolovaca”, kazali su iz CZIP-a.

Bonus video: