Nekoliko zaposlenih u JP NP Skadarsko jezero jutros dobilo otkaz: Tvrde da su otpušteni jer su odbili da agituju za SD

Iz JP NPCG, kojim rukovodi Elvir Klica, odgovorili su Vijestima da je Ivanović otkaz dobio zbog loših rezultata rada, a ne politike, a da je Miranović bio angažovan samo na mjesec dana

101361 pregleda 843 reakcija 88 komentar(a)
Miranović, Foto: Savo Prelević
Miranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.09.2020. 17:48h

Nekoliko zaposlenih u JP Nacionalni park Skadarsko jezero jutros je dobilo otkaz, jer su, kako tvrde, odbili da agituju za Socijaldemokrate prije parlamentarnih izbora.

To je Vijestima ispričao jedan od njih, Dražen Ivanović, koji tvrdi da mu je otkaz usmeno saopšten, ali ne i uručen.

"Odbio sam da agitujem za SD, odbio premještaj u NP Lovćen, javno pričao o nepravilnostima i nezakonitostima, kritikovao ih, ukazivao na to da se mora zakonito raditi, a dobio sam otkaz. Ovo je čisti revanšizam", kazao je on.

Ugovor o djelu nije produžen ni Veliši Miranoviću, koji je Vijestima rekao da mu je Elvir Klica prije izbora rekao da mu ne može dati ugovor o radu već o djelu dok prođu izbori i tražio da prikuplja sigurne glasove za SD.

Iz JP NPCG, kojim rukovodi Elvir Klica, odgovorili su Vijestima da je Ivanović otkaz dobio zbog loših rezultata rada, a ne politike, a da je Miranović bio angažovan samo na mjesec dana.

Jutros je obaviješten da više ne može da radi. Tvrdi da mu je Klica kazao "j..o te vidiš da više ne mogu da ti pomognem. Ne znam što tražiš ovdje."

Miranović je radio kao nadzornik na Skadarskom jezeru, i tvrdi da je imao značajne rezultate.

"Mene nisu mogli da potkupe i korumpiraju da žmurim na krivolov. Pokušali su da mi podmetnu da kradem na ulaznice, nudili kolegama da me 'navuku' kako bi krivolovcima omogućili da nelegalno love ribu. Otkaz je jutros dobio i naš šef Dražen Ivanović, koji je imao sjajne rezultate. Mi smo uz pomoć NVO Carp sekjuriti radili sjajno na Skadarskom jezeru i to ima dokumentovano", kazao je Miranović.

Miranović
Miranovićfoto: Savo Prelević

Tvrdi da je na ugovor i ucjenu da traži sigurne glasove pristao jer je bio u ćorsokaku, zato što mu od decembra 2019. godine ugovor nije produžavan.

"U decembru sam definitivno shvatio da im smetam, jer mi je Aco Šuškavčević, koji je mijenjao Dražena Ivanovića, čak i branio da izlazim u patrole, a za to vrijeme on je čuvao opasne krivolovce i omogućavao im da uništavaju ribu", rekao je Miranović.

NPCG: Otkazi zakoniti, nema politike

Iz JP NPCG tvrde da Ivanović nije dobio otkaz politički, već zbog toga što u prethodnom periodu nije obavljao poslove Šefa Službe zaštite u NP Skadarsko jezero na zadovoljavajući način.

Tvrde da partijski nije kažnjen ni Miranović, već da je on samo radio na osnovu ugovora o radu od 10. avgusta do 10. septembra.

Navode i da postupaju shodno svojim nadležnostima i odlukama nadležnih državnih organa, u skladu sa zakonima.

"Dražen Ivanović u prethodnom periodu nije obavljao poslove Šefa Službe zaštite u NP Skadarsko jezero na zadovoljavajući način, o čemu je i javnost u više navrata obavještavana, putem raznih objava na stranicama medija. Na loš rad Službe Zaštite kojom je rukovodio Dražen Ivanović je sugerisala javnost i mnoge NVO koje se bave zaštitom životne sredine. Jedan od zaključaka radne grupe koja se bavi borbom protiv krivolova je u tom periodu bio da se Služba zaštite reorganizuje, nažalost zbog sve više izraženog krivolova.

U prethodnom periodu protiv imenovanog je vođeno više disciplinskih postupaka zbog počinjenih težih povreda radnih obaveza i u više navrata pokušano da se imenovanom uruči ponuda i aneks za raspoređivanje na drugo radno mjesto. Svaki naš pokušaj je završio otvaranjem bolovanja imenovanog, a na kućnoj adresi se nije moglo uručiti, jer je isti mijenjao i mjesta prebivališta, kako bi predmetni postupci išli u zastaru", tvrde iz JP NPCG.

Objasnili su da su, nakon što je u januru počela primjena novog Zakona o radu, Ivanoviću od 10. februara pokušavali da dostave novu ponudu i aneks za raspoređivanje na drugo radno mjesto, koje odgovara njegovoj školskoj spremi Dražena Ivanovića:

"Od 10. februara 2020. godine nijesu mogli biti uručeni imenovanom, zbog sumnjivog višemjesečnog bolovanja koji je isti koristio, o čemu smo više puta obavještavali Ministarstvo zdravlja i komisiju. Uslovi za uručenje su se stekli 17. avgusta 2020. kada je imenovani odbio da primi predmetnu ponudu i aneks, te je u skladu sa odredbama Zakona o radu donešeno rješenje o prestanku radnog odnosa 09. 09. 2020. godine. Isti je danas odbio da primi donešeno rješenje u prostorijama NP Skadarsko jezero i nakon toga došao u zgradu Uprave JPNPCG gdje je i fizički i verbalno nasrnuo na direktora preduzeća uz prijetnje, o čemu su obaviješteni nadležni državni organi", tvrde iz JP NPCG.

Oni su u potpunosti demantovali tvrdnje da je Ivanović dobio otkaz jer je odbio da agituje za Socijaldemokrate...

"Naglašavamo da je postupak donošenja rješenja o otkazu ugovora o radu, sproveden uz striktno poštovanje Zakona o radu. Više postupaka je sprovedeno mnogo ranije, tako da se nikako ne može dovoditi u vezu sa politikom, već samo o odgovornom rukovođenju i želji da se suzbiju negativne pojave na Skadarskom jezeru. Takođe, u potpunosti demantujemo iznesene tvrdnje o uništavanju dokumentacije JPNPCG, jer nijesu tačne. Ovom prilikom naglašavamo da se arhivska građa čuva i koristi u skladu sa važećim propisima koji regulišu ovu oblast. Arhivska građa se čuva u specijalizovanoj firmi koja se bavi pružanjem usluga fizičkog i digitalnog arhiviranja dokumentacije, klijentima iz domena bankarstva, privrede i državne uprave. Shodno realnim potrebama za obavljanje poslova u NP Skadarsko jezero Veliša Miranović bio je angažovan ugovorom o djelu, kako bi pomagao Službi zaštite i NVO Carp security koji su angažovani Sporazumom o saradnji u cilju zaštite biodiverziteta Skadarskog jezera. Radi objektivnog informisanja javnosti ukazujemo da ugovor o djelu ne predstavlja radno pravni odnos, već da se zaključuje radi obavljanja konkretnog posla. U ovom slučaju imenovani je bio angažovan da obavlja fizičke poslove u NP Skadarsko jezero od 10.08.2020. godine do 10.09.2020. godine. U potpunosti odbacijemo sve navode koji se dovode u bilo kakvu vezu sa politikom", odgovorili su Vijestima iz JP NPCG.

Bonus video: