“PLAĆAMO NEČIJI KOLEKTIVNI GODIŠNJI ODMOR I NERAD”

Moguće i novo odlaganje početka nastave?

Predstavnici Sindikata prosvjete kažu da se nisu obradovali novom školskom kalendaru
 

57505 pregleda 493 reakcija 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Crne Gore Slobodan Savović upozorio je da ta radnička organizacija, po cijenu početka školske godine, neće dopustiti zdravstveno i finansijsko ugrožavanje prosvjetnih radnika.

Savović je „Vijestima“ kazao da informacija da je novim školskim kalendarom, koji je donio ministar Damir Šehović, predviđeno produžavanje oba polugođa, ali i rad subotom, kod njega “izaziva ogromno ogorčenje”.

„Jer je u vanrednoj situaciji trebalo smanjiti broj radnih dana i kroz redukciju planova i vaspitno-obrazovnih ciljeva, što je bio posao Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje, čime bi se izbjeglo ovakvo rješenje. Slobodan sam da zaključim da će se sa ovakvim školskim kalendarom platiti nečiji kolektivni godišnji odmor i nerad“, poručio je Savović.

Savović
Savovićfoto: Savo Prelević

Istakao je da „ne želi da bude ultimativan“, ali da je spreman da organima Sinidkata prosvjete predloži čak i novo odlaganje početka školske godine, ako se uskoro ne definišu stavovi u vezi sa preporukama te organizacije u vezi sa nastavom i zaštitom prosvjetara u doba epidemije koronavirusa.

Savović napominje da je Sindikat prosvjete već dostavio preporuke Ministarstvu, ali da većina nije prihavćena.

Početak školske godine najavljen je za 1. oktobar, a Institut za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvo posvjete dostavili su ustanovama set mjera koje bi trebalo da obezbijede što manji rizik za đake i nastavnike od infekcije koronavirusom. Preporuke su pripremljene i za vrtiće, jer i oni sa radom počinju 1. oktobra. Prema novom školskom kalendaru, zimski raspust će trajati manje od deset radnih dana, ako se uzme u obzir da period odmora obuhvata obavezne praznike. Raspust počinje 31. decembra, a završava se 18. januara 2021. Školska godina se završava 18. juna.

„Na ovaj način i uz ove preporuke smo mogli da počnemo školsku i nastavnu godinu još 1. septembra. Aktuelne preporuke su mnogo ranije dostavljene Ministarstvu“, kazao je Savović za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima, od 200 do 300 prosvjetnih radnika, koji su imali ugovore na određeno radno vrijeme, nijesu primili septembarsku platu.

„Ovo je moglo da se izbjegne tako što bi školska godina počela 1. septembra, a nastavna 1. oktobra, što je bio naš predlog koji nije uvažen“, kazao je Savović.

Biće skraćeni raspusti, predviđene i radne subote
Biće skraćeni raspusti, predviđene i radne subotefoto: Shutterstock

Poručuje i da je nejasno ko će obezbijediti zaštitnu opremu.

„A znamo da je nedostatak novca hronična boljka škola. Nećemo dozvoliti da ovo padne na teret prosvjetara, jer nije u pitaanju mala količina i sitan novac. Uzmimo za primjer jednu učiteljicu kojoj su dnevno potrebno bar dvije maske. To je 10 maski za jednu radnu sedmicu, a 40 na nivou mjeseca, pa je lako izračunati koliko je to novca“, ističe Savović.

Savović napominje i da će rad u školama po preporukama “neminovno dovesti do povećanja obima posla prosvjetnih radnika, odnosno do časova preko norme”. “Prosvjetari su već pokazali visok nivo posvećenosti poslu i odanosti višim ciljevima, ali u novonastaloj situaciji neće dozvoliti da se zbog bilo kakvih izgovora neko igra sa zakonskim rješenjem da naša zarada počiva na normi i neposrednom radu sa učenicima. S tim u vezi, i ostale stavke Granskog kolektivnog ugovora, kojih je više i odnose se na uvećanje zarada koja moraju biti ispoštovana (odjeljensko starješinstvo, stečena zvanja, rad u više odjeljenja, rad u dvije ili više škola...), moraju biti ispoštovani, a način isplate dogovoren početkom školske i nastavne godine“, kazao je Savović.

Volja ne kupuje pametni telefon

Savović posebno naglasio „pritisak na prosvjetne radnike u vezi sa onlajn nastavom“.

„Radi se o činjenici da niko nema pravo da od prosvjetnog radnika zahtijeva rad na određenim platformama ili bilo kojim oblicima nastave ako oni za to nijesu obučeni ili nemaju adekvatna tehnička sredstva (lap top, tablet, pametni telefon...). Podsjećam na to da je Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju garantovana autonomija prosvjetara u izboru metoda i oblika rada i zadataka koje će davati učenicima. Posebno tužno je to što je veliki broj podgoričkih škola opremljen zastarjelom kompjuterskom tehnikom, lošim internt signalom, što dodatno otaževa naš rad sa učenicima. Ne može Mininistarstvo da traži savremene oblike nastave sa zastarjelom opremom i planovima i programima“, ocijenio je Savović.

Mogu i platnene maske

Iz Ministartsva je juče saopšteno da su obavijestili škole da đaci mogu nositi i platnene maske, u skladu sa preporukama IJZ.

„Kako, pak, djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, procjena je da ta ista obaveza ne može izazvati značajno veće troškove. Odluka o nošenju maski je odluka struke. Ako razumijemo svrhu maske u ostalim situacijama i prostorima, onda je logično da se nose i u školi, jer je riječ o zatvorenom prostoru u kome satima boravi 15 i više djece“, navode iz Ministarstva.

Navode i da će Ministarstvo, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijediti sva neophodna sredstva za dezinfekciju, ali i beskontaktne toplomjere za škole i vrtiće.

“Podrazumijeva se da će slučajevi djece ili drugih lica u sistemu obrazovanja, koji usljed zdravstevnih stanja ne smiju da nose masku, biti posebno tretirani“, saopštili su iz Ministarstva.

Preporučujemo za Vas