U četvrtak novi protest majki: "Nećemo odustati od borbe dok nam ne vrate naše pravo"

"Tačno prije godinu dana 42 poslanika vladajuće koalicije su pritisnuli taster i glasali za smanjenje nakanda. 30.juna 2017. godine, ti isti opet glasaše za ukidanje istih"
2 komentar(a)
Majke sa troje i više djece, Foto: Damira Kalač
Majke sa troje i više djece, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 22.01.2018. 12:52h

Majke sa troje i više djece zakazale su za četvtak 25. januar u 13 časova novi protest ispred Skupštine Crne Gore, a u sklopu protesta biće održana i protestna šetnja, saopšto je danas Kordinacioni odbor majki korisnica naknada.

"Tačno prije godinu dana 42 poslanika vladajuće koalicije su pritisnuli taster i glasali za smanjenje nakanda. 30.juna 2017. godine, ti isti opet glasaše za ukidanje istih. Glasaše za ukidanje doživotno stečenog prava, koje po zakonu nije moglo biti ni smanjeno ni ukinuto za majke koje su to pravo ostvarile. Znajući da će mnoge porodice ovim biti pogođene kao grom iz vedra neba, i ostavljajući ih zatečene svojom bezobzirnošću, neznanjem, svjesno su ostavili mnoge ispružene dječje dlanove prazne, bez prava na užinu, na prevoz. U mraku, hladnoći. Da bi opravdali svoj čin, kao i da bi im ova godina počela berićetom, častiše sebe sa po osamdeset posto prosječne zarade u Crnoj Gori. Šta reći? Ništa. Pred ovakvim činom možete samo osjećati prezir prema onima koji su ovo uradili. Mi majke, ostajemo dosljedne sebi, našoj borbi i porukom prezrenima da nećemo odustati od te borbe dok nam ne vrate naše doživotno stečeno pravo, a uz to daju i ostavke zbog svakog djeteta koje je uskraćeno za bilo šta ukidanjem naknada i zbog svake one majke koja je primala naknadu, a više nažalost nije među živima", navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora.

Pozivaju sve da im se pridruže i da ih podrže.

"Da im kažemo da neće moći to što su naumili. Pozivamo i Ministarstvo rada i socijalnog staranja da se oglasi i upozna javnost i majke koliko odgovora na žalbe na smanjenje i ukidanje naknada nije uručeno? Zbog čega? Vjerujemo da se to radi namjerno da bi se što manje majki žalilo Upravnom sudu. Zašto šuti Upravni sud Crne Gore već skoro godinu, od kada su predate tužbe za smanjenje i na ukidanje naknada, kada zna da doživotno stečeno pravo majkama ne može biti oduzeto? Da li namjerno čeka sa svojom odlukom kako bi majke izgubile volju da se žale u Strazburu? Tražimo da upoznaju javnost koliko tužbi je do sada predato Upravnom sudu povodom smanjenja i ukidanja naknada! Vjerujemo da će se oglušiti o izjavu gđe Vesne Medenice, da sudije sa platom od 650 eura ne mogu obavljati svoj posao kako treba i pokazati joj da nije sve u novcu, da je nešto i u zakonima Crne Gore", ističe se u saopštenju Koordinacionog odbora.

Bonus video: