bez pacijenata na respiratoru

OB Nikšić: Tri kovid pacijenta životno ugrožena, zaražene i tri bebe

Primjetan je povećani broj pregleda onih koji imaju simptome infekcije koronavirusom, a povećava se i broj pacijenata kojima je potrebno hospitalno liječenje, kazao je direktor bolnice Ilija Ašanin

13549 pregleda 74 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na bolničkom liječenju u Opštoj bolnici Nikšić nalazi se 50 kovid pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih su 44 smještena na Internom odjeljenju, a šest na odjeljenju pedijatrije.

„Tri pacijenta su u jedinici Intezivne njege i životno su ugrožena, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju. Trenutno nemamo nijednog pacijenta na respiratoru. Imamo i najmlađe pacijente, novorođenče od 20 dana, bebu od mjesec i dva mjeseca, zajedno sa majkama koje su pozitivne. Smještene su na odjeljenju pedijatrije u posebnom djelu za kovid inficirane pacijente. Njihivo opšte stanje je zadovoljavajuće i ide u pravom smjeru koji želimo svi“, kazao je direktor bolnice, Ilija Ašanin, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, primjetan je povećani broj pregleda onih koji imaju simptome infekcije koronavirusom, a povećava se i broj pacijenata kojima je potrebno hospitalno liječenje.

„Sve to ukazuje da u ovom trenutku imamo složeniju epidemiološku i generalno opštu situaciju vezano za covid 19. Dnevno, u prosjeku, otpustimo od tri do pet oporavljenih pacijenata, ali opet više primimo nego što otpuštimo, što samo po sebi može da u jednom trenutku napravi problem sa smještajnim kapacitetima. Postoje razrađeni scenariji i za takvu vrstu problema i situacije ako se u njoj nađemo, tako da u svakom slučaju naši pacijenti neće biti uskraćeni ni za komfor smještaja ni za profesionalni pristup liječenju“, poručio je Ašanin.

Podsjetio je da je nikšićka bolnica respiratorni centar sa 80 kreveta za sjeverozapadni dio Crne Gore.

„Na Internom odjeljenju imamo 55 kreveta, od kojih su trenutno sa pacijentima zauzeta 44. Imamo još osam kreveta, jer u to 55 računamo i tri kreveta koja se nalaze u Urgentom bloku, koji takođe služe za opservacije i za određeni vremenski smještaj pacijenta do nekih potvrda ili dijagnostike da li će ići na bolničko ili kućno liječenje. Imamo i 25 kreveta u zgradi psihijatrije namijenjeih za psihijatrijske pacijente iz čitave Crne Gore koji su kovid pozitivni“.

Od 2. jula u Opštoj bolnici Nikšić bolnički je liječeno 238 pacijenata – 175 je oporavljeno i vraćeno kućama, dok je 17, nažalost, izgubilo bitku sa kovid infekcijom.