Preduzetnici iz Pljevalja tuže državu, Opštinu i EPCG zbog poplava

Oni smatraju da Uprava za vode, EPCG i Opština Pljevlja snose solidarnu odgovornost za štetu koju trpe zbog čestih poplava, jer su bili u obavezi da kontinuirano sprovede odgovarajuće mjere kako bi se smanjila šteta uzrokovana poplavama

9477 pregleda 2 komentar(a)
Poplave u martu mjesecu, arhiva, Foto: Goran Malidžan
Poplave u martu mjesecu, arhiva, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljski preduzetnici Jasmin Ajanović i Zoran Šljukić tužili su državu Crnu Goru - Upravu za vode, Elektroprivredu i Opštinu Pljevllja, zbog štete koju trpe na svojim imanjima i poslovnim prostorima zbog izlivanja rijeke Ćehotine u periodu obilnih padavina.

Tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima u ime njih dvojice podnio je advokat Toma Knežević.

Oni smatraju da Uprava za vode, EPCG i Opština Pljevlja snose solidarnu odgovornost za štetu koju trpe zbog čestih poplava, jer su bili u obavezi da kontinuirano sprovede odgovarajuće mjere kako bi se smanjila šteta uzrokovana poplavama.

U tužbi je navedeno i da je Opština dijelom odgovorna za štetu od poplava jer je dužna u skladu sa Detaljnim urbanističkim planovima da produbljuje rječna korita, uređuju obale i preduzima druge radnje na sprečavanju posljedica izlivanja rijeka.

Ajanović i Šljukić, koji su vlasnici preduzeća “Trebovina” i “Tilija”, traže da im se isplati šteta u iznosu od oko 50 hiljada eura.

Poplave u martu mjesecu
Poplave u martu mjesecufoto: Goran Malidžan

Imanje Ajanovića u pljevaljskom naselju Ševari i Šljukićev poslovni prostor i zemljište sa druge strane rijeke skoro svake godine završe pod vodom u periodu obilnih padavina.

Oni su u više navrata optuživali Elektroprivredu da je najodgovornija za poplave jer nekontrolisano ispušta vodu iz akumulacije u Otilovićima, čiji je vlasnik.

Veliku štetu tužioci su prtpjeli početkom marta kada su Ajanovićevi vrtovi, livade i štale, kao i Šljukićev poslovni prostor u Radosavcu bili pod vodom. Uz pomoć opštinske Službe zaštite i spasavanja Ajanović je morao da evakuiše oko dvjesta ovaca i jagnjadi iz poplavljenih štala. Tvrdi i da nikada veću štetu nije pretrpio jer su mu sve štale bile potopljene, kao i hrana za stoku, a voda je odnijela i ogradu oko imanja.

Kiša i naglo otapanje snijega, ističe on, nijesu uzrokovali plavljenja, već Termoelektrana zbog nekontrolisanog ispuštanja vode na prelivima brane u Otilovićima.

Prema Zakonu o vodama, Vlada je u obavezi da donosi plan upravljanja rizicima od poplava kako bi se smanjile štetne posljedice po zdravlje ljudi, životnu sredinu, kulturnu baštinu i privredu.

Plan upravljanja rizicima od poplava izrađuje se na osnovu preliminarne procjene rizika od poplava, utvrđenih područja značajno ugroženih od poplava, mapa opasnosti i mapa rizika od poplava.

Preliminarnu procjenu rizika od poplava za svako vodno područje, izrađuje nadležni organ uprave.

Preliminarna procjena rizika od poplava obavezno se preispituje po isteku šest godina od dana njene izrade, odnosno preispitivanja, uzimajući u obzir uticaj klimatskih promjena na pojavu poplava.

Za područja značajno ugrožena od poplava, nadležni organ uprave izrađuje mape opasnosti i mape rizika od poplava, za svako vodno područje posebno.

Bonus video: