Protest u Budvi: Nezadovoljni kaznom zbog pomorske nesreće

Sedamnaestogodišnji M.S. optuženo za pomorsku nesreću u kojoj je stradala Maja Šljivančanin (31), a teško povrijeđen Vladan Stanišić, osuđen je prije par dana na 120 sati društveno-korisnog ili humanitarnog rada i pojačan nadzor organa starateljstva

26608 pregleda 130 reakcija 22 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: Vuk Lajović
Sa današnjeg protesta, Foto: Vuk Lajović

“Nepravda”, “Bahatost”, “Diskriminacija”, “Kazna?”, “Neodgovornost”, “Nebezbjednost”, poruke su ispisane na transparentima koje su jutros nosili članovi "Pokreta 22. novembar”, na protestu ogranizovanom zbog, kako je navedeno, neprihvatljive presude u slučaju smrti Maje Šljivančanin u pomorskoj nesreći.

Sedamnaestogodišnji M.S. optuženo za pomorsku nesreću u kojoj je stradala Maja Šljivančanin (31), a teško povrijeđen Vladan Stanišić, osuđen je prije par dana na 120 sati društveno-korisnog ili humanitarnog rada i pojačan nadzor organa starateljstva. Zbog izazivanja pomorske nesreće 11. jula u budvanskom akvatorijumu, suđeno mu je pred sutkinjom Osnovnog suda u Kotoru Momirkom Tešić.

Oko stotinu građana jutros odazvalo protestu, koji je održan u gradskoj marini.

“Godinama unazad svjedoci smo nesreća na moru blizu obala Budve. Neke porodice su ostale bez svojih članova, počinioci su neotkriveni i nekažnjeni. U slučaju tragične pogibije Maje Šljivančanin , kazna je neprihvatljiva i čak neumjesno blaga. Izgubljeni život jednog ljudskog bića ni u kome slučaju se ne može izjrdnačiti sa 120 sati društveno korisnog rada. Svjedoci smo da donešena presuda nije u skladu sa moralnim, ljudskim , niti sa zakonskim načelima. Smatramo da ova kazna mora niti revidirana kako bi bila opomena svim bahatim pojedincima koji iz sezone u sezonu divljaju morem, ugrožavajući bezbjednost kupača i ljudi na malim plovilima, ali i neodgovornim roditeljima koji svojoj maloljetnoj djeci dozvoljavaju da upravljaju jahtama i gliserima. Ovako neprimjerena kazna izavala je nepodijeljeno zgražavanje i osudu javnosti, što jasno pokazuje da bi nadležni sud trebalo da je preinači i pravedno kazni počinioca i istovremeno utiče da se ovakve tragedije više ne dogadjaju”, poručila je članica Pokreta 22. novembar Marica Kuznjecov Boljević.

Bonus video: