CGO: Kultura sjećanja da bude u fokusu nove vlasti, prethodna je samo deklarativno podržavala

"Najviši predstavnici dosadašnje vlasti nikada nisi ni otišli na komemoraciju na Mamulu, a ovo antifašističko stratište su tretirali kao bilo koji komad zemlje i izdali ga u višedecenijski zakup investitoru koji, shodno predočenom planu javnosti, ne može adekvatno zaštiti sjećanje na žrtve", ističu iz CGO

5916 pregleda 62 reakcija 3 komentar(a)
Sa jedne od komemoracija, Foto: CGO
Sa jedne od komemoracija, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGP) uputio je apel novoj vladajućoj većini, da se u svom budućem mandatu aktivno zalažu za ustanovljavanje kulture sjećanja, koju je, ocjenjuju u CGO, prethodna vlast samo deklarativno podržavala.

"Najviši predstavnici dosadašnje vlasti nikada nisi ni otišli na komemoraciju na Mamulu, a ovo antifašističko stratište su tretirali kao bilo koji komad zemlje i izdali ga u višedecenijski zakup investitoru koji, shodno predočenom planu javnosti, ne može adekvatno zaštiti sjećanje na žrtve. Obaveza je svih u Crnoj Gori da posvećeno radimo na oblikovanju društva koje će biti bazirano na poštovanju žrtava, pomirenju, pravu na istinu, mir, suživot i toleranciju", ističu iz CGO.

Iz te nevladine organizacije su odali poštovanje svim nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom Drugog svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke kotorske. "Ujedno, koristimo priliku da pozovemo buduće nosioce vlasti na revidiranje ugovora sa investitorom koji sada gradi hotelsko-turistički objekat na Mamuli i na osnivanje Memorijalnog centra Mamula, kao obilježja i trajnog pomena žrtvama, ali i podsjetnika svim budućim generacijama o zločinu koji se tu desio", navode iz CGO.

Logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran je nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943. godine, prije 77 godina, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli. Zbog epidemiološke situacije u zemlji, delegacija CGO-a, kako navode iz te NVO, ove godine neće posjetiti ostrvo i položiti cvijeće kako bi odala pomen nastradalima. "Stoga, na ovaj način podsjećamo na ovaj zločin i pozivamo državu Crnu Goru da preuzme obavezu prema žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja."

Napominju da su brojna mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore, na kojima su počinjeni zločini tokom Drugog svjetskog rata, a da o tome mlađe generacije danas ne znaju gotovo ništa. "Strašno je ne znati da je preko stotinu građana i građanki ubijeno ili umrlo od gladi, a preko 2.000 je bilo zarobljeno u Kampo Mamuli, kako se procjenjuje na osnovu podataka iz italijanskih vojnih dokumenata. Zato, da bi ovakve činjenice pamtili i da bi podstakli razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, čiji je jedan od glavnih stubova i kultura sjećanja, Mamula, ali sva druga mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore, bi morala biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma", ističu iz CGO.

Poručuju da je cjelokupno crnogorsko društvo, a posebno institucije sistema, dužno da se sjeća svih zločina nad nedužnim civilima tokom ratova na prostoru Crne Gore, ali i da posvećeno rade na razvijanju kulture sjećanja i poštovanja, priznanja i suosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili i kako bi se uticalo da se oni nikada više ne ponove.

Bonus video: