Optužen za bespravnu sječu koju je sam otkrio

Lugar Kosto Bogavac tvrdi da ga direktor Uprave za šume ne vraća na posao uprkos tome što mu je to Vlada naložila. Nusret Kalač navodi da bi ga vratio, ali da ne može da bira rejon gdje će raditi

39236 pregleda 128 reakcija 13 komentar(a)
Svakodnevni prizor u šumama na sjeveru: Posječena stabla, Foto: Arhiva Vijesti
Svakodnevni prizor u šumama na sjeveru: Posječena stabla, Foto: Arhiva Vijesti

Čuvar šuma u mojkovačkoj Područnoj jedinici Uprave za šume Kosto Bogavac tvrdi da trpi kontinuirani mobing i diskriminaciju na svom radnom mjestu. On je kazao da ga je direktor Uprave za šume Nusret Kalač lažno optužio i prije dva mjeseca zabranio obavljanje poslova, a potom, kako tvrdi, tri sedmice nije reagovao ni na činjenicu da je Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila rješenje o suspenziji.

“Još me nije vratio na posao i ne odgovora na moje poruke i pozive. Lažno sam optužen jer nijesam odgovoran za bespravnu sječu na reonu koji sam u tom trenutku kontrolisao. Na taj reon došao sam kao zamjena kolegi.

Bespravnu sječu sam otkrio istog dana i to nije moja odgovornost. Komisija je kasnije utvrdila da je sječa obavljena 15 do 20 dana ranije. Žalio sam se Vladinoj Komisiji za žalbe, koja me vratila na posao, ali Kalač ignoriše stav te komisije i ja još sjedim kod kuće“, kazao je u srijedu Bogavac za “Vijesti“.

U obrazloženju rješenja, kojim je Vladina komisija 14. avgusta poništila rješenje o suspenziji Uprave za šume, navodi se kako protiv Bogavca nije pokrenut krivični, odnosno disciplinski postupak, zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi s radom. Zbog toga, kako se konstatuje, “nijesu ispunjeni uslovi za privremeno ograničavanje službene dužnosti, propisane odredbom člana 111 Zakona o državnim službenicima i namještenicima“.

“Prije dva, tri mjeseca su primili šumare, koji su ugovorci i nemaju pravo da otpremaju, da nose čekiće... Mene Kalač još ne raspoređuje, a zbog toga jedan šumar mora da “trči“ na tri terena da otprema. Koliko je besmisleno bilo to što me suspendovao govori i činjenica da sam sve ovo vrijeme primao punu platu. Stičem utisak da je htio samo da me skloni ili kazni zbog mojih opredjeljenja“, tvrdi Bogavac.

Kalač je u četvrtak kazao “Vijestima“ da je tog dana naložio da se Bogavac vrati na posao. Međutim, kako tvrdi, radnik mojkovačke Uprave za šume “htio je isključivo da bude raspoređen na rejon za koji je ranije bio zadužen“.

“Na stari rejon ne može biti vraćen. Već duži period, zbog zdravstvenih problema, nijesam na poslu, pa je to razlog kašnjenja primjene rješenja Komsije za žalbe. Bogavac je danas obaviješten da se vrati na posao, međutim on bi da bira rejon“, rekao je direktor Uprave za šume u telefonskom razgovoru.

U rješenju kojim je Bogavcu zabranjeno obavljanje posla, navodi se kako je bio zadužen za čuvanje reona Petrovića omar - Buren i Crvene lokva.

Mojkovčanina Uprava za šume sumnjiči da je izvršio krivično djelo na način što je propustio dužni nadzor i nasavjesnim postupanjem omogućio bespravnu sječu trećim licima, „u ukupnoj količini od 164,42 metara kubnih“. Time je, kako se navodi, nanio štetu Upravi za šume “u iznosu ne manjem od 10.307 eura“.

Stranim državljanima daju kubike besplatno, a mi nemamo gorivo

Bogavac navodi primjer svog kolege, koji je kako objašnjava, “iz sličnih razloga udaljen s posla“. Navodno, od kako je prekinut ugovor s tim šumarom, a u reon Palješka gora došli novi, tvrdi Bogavac, “komisija je za četiri dana našla nekoliko stotina kubika bespravne sječe“. To, objašnjava Bogavac, nijesu jedini propusti u organizaciji rada Uprave za šume, odnosno mojkovačke Područne jedinice.

“Nema valjanog objašnjenja, recimo, za činjenicu da se pojedinim državljanima Srbije, koji su sada u Mojkovcu, dodjeljuje 10 kubika čamovine besplatno, kao pomoć. I to u vrijednosti od 700 do 800 eura. Nema opravdanja ni za činjenicu da nemamo gorivo za službena vozila, dnevnice, tople obroke, da imamo najmanje plate... Sve što nam je, u mojkovačku Područnu jedinicu, Kalač poslao kao zaštitu od koronavirusa je 20 maski, koje sam i ja mogao da doniram...“, navodi Bogavac.

Bonus video: