Stanari zdrade u City kvartu odgovorili ugostiteljima: I mi imamo svoja prava

"U proteklih osam godina stanari ovog dijela naselja Glavnog grada, su izloženi: prekomjernoj buci, uzurpaciji prolaza, ulaza i trotoara i normalnog pristupa svojim stambenim jedinicama, nemogućnošću parkiranja svojih vozila, nepravilnim parkiranjem na trotoarima i ulicama gdje su postavljeni saobraćajni znaci o zabrani parkiranja i nedoličnim ponašanjem jednog dijela posjetilaca lokala, fizičkim konfliktima i drugim neprimjerenim radnjama"

16723 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Stanari stambene zgrade "Unistan II" u Studentskoj ulici u podgoričkom naselju City kvartu, reagovali su na navode vlasnika ugostiteljskih objekata u toj zgradi.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Nakon medijskog obraćanja, protesta i onemogućavanja postavljanja parking rampi, na prilaznim ulicama sa dvorišne strane zgrada, u stambeno-poslovnom kompleksu “Unistan II”, od jednog dijela vlasnika i zakupaca ugostiteljskih objekata, u obavezi smo da damo odgovore na subjektivne i neutemeljene ocjene vlasnika i zakupaca lokala.

Poštujući Ustavom propisana prava na rad i zaradu, slobodu izražavanja, slobodu preduzetništva i uvažavajući integritet vlasnika i zakupaca lokala – 22 objekta, kao i zaposlenih radnika i članova njihovih porodica, odnosno njihovu djelatnost, moramo da ukažemo i na sljedeće: U stambeno-poslovnom kompleksu "Unistan II" živi oko 500 etažnih vlasnika stambenog prostora i oko 2.000 članova njihovih porodica. Da li i oni treba da imaju pomenuta prava kao vlasnici i radnici lokala?

foto: Privatna arhiva

U proteklih osam godina stanari ovog dijela naselja Glavnog grada, su izloženi: prekomjernoj buci, uzurpaciji prolaza, ulaza i trotoara i normalnog pristupa svojim stambenim jedinicama, nemogućnošću parkiranja svojih vozila, nepravilnim parkiranjem na trotoarima i ulicama gdje su postavljeni saobraćajni znaci o zabrani parkiranja i nedoličnim ponašanjem jednog dijela posjetilaca lokala, fizičkim konfliktima (svaku noć pojedine lokale-diskotete moraju da “prazne” pripadnici Interventne jedinice MUP-a) i drugim neprimjerenim radnjama.

foto: Privatna arhiva

Neosnovane su ocjene jednog dijela vlasnika i zakupaca ugostiteljskih objekata, da će postavljanjem rampi biti onemogućen pristup službama hitne i vatrogasne pomoći, jer zgrade imaju pristupne ulice, slobodan parking i ulaze i izlaze iz zgrade, pored dvorišne i sa druge strane, kojima se obezbjeđuje nesmetan rad ovih službi.

Dostava i snadbijevanje ugostiteljskih objekata, pristup parkingu zaposlenih radnika lokala, neće biti ugroženi, jer svi lokali imaju parking kartice i po potrebi će dobiti i dodatne, pri čemu pojedini ugostiteljski objekti imaju pristup sa obije strane zgrade. Uostalom u slučaju bilo kakvih problema po ovom pitanju, može se omogućiti slobodan pristup, otvaranjem rampi u određenom vremenskom intervalu, kao što je regulisano u centru Glavnog grada.

foto: Privatna arhiva

Saobraćaj u susjednim ulicama ni na koji način neće biti ometan, pošto će rampe biti postavljene u skladu sa saobraćajnim propisima i obilježene potrebnom znakovnom i drugom signalizacijom.

Nije nam jasna izjava ugostitelja da gosti neće moći da priđu lokalima i budu udluženi? Da li to znači da je obavezno da svim ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori država treba da obezbijedi da gost može svojim automobilom da priđe objektu i da bude uslužen?

foto: Privatna arhiva

Do sada je bila privilegija gostiju lokala u stambeno-poslovnom kompleksu “Unistan II” da iz automobila, odmah uđu u lokal, nepravilnim parkiranjem na ulici i trotoaru uz ulaze stambenih zgrada. Takođe, želimo da napomenemo da su lokali svojim inventarom (bez saglasnosti i na svoju ruku) zauzeli i dio prostora između ulaza kojim u večernjim časovima više nije moguće proći.

Nećemo komentarisati na koji način i da li će, postavljene rampe uticati na vrijednost poslovnih objekata, već samo ukazati na činjenicu da je u ovom trenutku tržišna vrijednost stambenog prostora, oko 500 etažnih vlasnika manja za oko dvadeset posto u odnosu na realnu. Razloge za ovaj pad mislimo da nije potrebno ponovo navoditi.

foto: Privatna arhiva

Sve prethodno navedeno se ne preduzima iz hira stanara, već naprotiv jedino iz potrebe svih stanara za život dostojan čovjeka, što je i prepoznato od strane nadležnih. Za postavljanje rampi dobili smo sve saglasnosti i mišljenja od strane nadležnih organa i institucija.

Da li trebaju svi stanari i dalje da trpe zbog neprimjerenog poslovanja ugostiteljskih objekata u stambenom kvartu kako bi zaposleni zaradili plate i vlasnici ostvarili profit?

I stanari moraju da rade i svojim porodicama obezbijede egzistenciju, ali su to u prethodnih 8 godina radili uz konstantan nedostatak minimum 4 sata odmora na dan, jer se u lokalima organizuju žurke uz nesnosnu buku i narušavanje javnog reda i mira.

foto: Privatna arhiva

Stanari nemaju dileme oko uzroka i načina rješavanja problema sa kojima se godinama bore, ali zbog šire javnosti prezentujemo izvod iz foto-dokumentacije da se pogrešno ne shvati da su stanari razmaženi pa im smeta nekoliko kafića u zgradi i njihovi zakupci, jer je u stvarnosti potpuno suprotno.

foto: Privatna arhiva

Nadamo se da će u najskorijoj budućnosti i ovom stambenom kvartu u uokviru Univerzitetskog kompleksa obezbijediti minimalni uslovi za normalan život. Zakupcima i vlasnicima ugostiteljskih objekata poručujemo da se više ne okupljaju i neovlašćeno onemogućavaju izvođenje radova za koje su izdate sve potrebne saglasnosti vlasnika zemljišta – Univerziteta Crne Gore i Glavnog grada, jer ni stanari nisu izlazili i onemogućavali njihov rad sve ove godine koji je u dosta situacija bio mimo svih saglasnosti i zakonskih osnova. Ukoliko državne službe ne nađu način da obezbijede nesmetano postavljanje navedenih rampi, za koje su stanari izdvojili značajna finansijska sredstva, ne ostaje ništa drugo nego da i stanari izađu ispred zgrada sa svojim porodicama i na taj način ostvare svoja zakonska prava", navodi se u reagovanju stanara stambene zgrade "Unistan II" koje potpisuju upravnici lamela 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10 i 11.

Bonus video: