Kolašinci konačno koriste IPA fondove, 200.000 eura za rekonstrukciju vodoizvorišta

Među krupnijim investicionim kapitalnim projektima za ovu godinu izdvajaju se rekonstrukcija gradske ulice Vojvode Mine u dužini od 170 metara, s izgradnjom fekalne kanalizacije

8994 pregleda 1 komentar(a)
Predviđeni brojni projekti: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Predviđeni brojni projekti: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Poslije dugog perioda nekorištenja sredstava iz IPA fondova, lokalna uprava je, kako piše u Programu uređenja prostora za ovu godinu, na taj način obezbijedila 200.000 eura za rekonstrukciju kaptaže vodoizvorišta “Mušovića Rijeka“.

Program uređenja prostora biće pred odbornicima Skupštine opštine (SO) na sjednici zakazanoj 21. septembra. Taj dokument, prema dosadašnjoj praksi, trebalo je da bude usvojen mnogo ranije.

Sanacija ulica u užem gradskom jezgu i modernizacija lokalnih puteva, posao koji je većim dijelom završen, uoči parlamentarnih izbora, vrijedan je 300.000 eura. Taj novac je obezbijedila Uprava javnih radova, kroz ugovor o unapređenju lokalne infrastrukture, koji je potpisan s kolašinskom Opštinom.

Među krupnijim investicionim kapitalnim projektima za ovu godinu izdvajaju se rekonstrukcija gradske ulice Vojvode Mine u dužini od 170 metara, s izgradnjom fekalne kanalizacije. Kako piše u Programu, za to će biti potrošeno 300.000 eura iz lokalnog budžeta. Iako radovi još nijesu počeli, kao rok za relizaciju tog posla naveden je treći kvartal ove godine.

Oko 150.000 eura, obezbijeđenih od Ministarstva poljoprivrede, kako piše u dokumentu, biće namijenjeno za modernizaciju lokalnog puta Cerovica - Liješnje - Kapetanovo jezero.

Za sanaciju oko 20 lokalnih saobraćajnica na seoskom području iz budžeta opštine izdvojeno je oko 50.000 eura.

Prema Programu uređenja prostora, iz opštinske kase biće potrošeno 60.000 eura za eksproprijaciju zemljišta u zahvatima DUP-a “Sportska zona“ i DUP-a “Centar“, za potrebe izgradnje planiranih saobraćajnica.

Izrada tehničke dokumentacije za regulaciju jednog dijela rijeke Svinjače i revizija tehničke dokumentacije, koštaće opštinu 20.000 eura.

Tolika će biti cijena i projekta rasvjeta naselja Plana, Vojkovići i Lipovska Bistrica u dužini od 3,3 km. Taj posao zajednički će finansirati Opština, firma BB Hidro, koja u tom dijelu gradi mHe i Elektroprivreda Crne Gore.

Bonus video: