Strategija pametne specijalizacije: Trasa za novu razvojnu politiku Crne Gore

Crna Gora prva zemlja van EU donijela Strategiju pametne specijalizacije, iz resora Sanje Damjanović poručuju da je cilj usklađivanje visokog obrazovanja

6432 pregleda 5 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Strategija pametne specijalizacije (S3) trasira novu razvojnu politiku Crne Gore, baziranu na potencijalima postojeće privrede s nadogradnjom koju mogu da pruže nauka i inovacije, poručili su iz Ministarstva nauke.

Crna Gora donijela je prošlog ljeta Startegiju S3, čime je postala prva zemlja van Evropske unije koja je to uradila.

Kao četiri prioritetne oblasti, Strategijom su prepoznate održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, održivi i zdravstveni turizam, energija i održiva životna sredina, sa tehnološkom podrškom informaciono-komunikacionih tehnologija.

“U domenu ljudskih resursa, najviše aktivnosti smo imali u domenu srednjeg stručnog obrazovanja, gdje je priprema novih obrazovnih programa i upisi učenika po njima, iako rađena paralelno sa Strategijom S3, vrlo dobro usaglašena sa prioritetnim područjima i gdje se bilježi veći upis učenika. Značajniji napori moraju se uložiti u domen usklađivanja programa visokog obrazovanja i akreditovanih programa cjeloživotnog učenja, koji bi bili podloga za punu implementaciju strategije”, saopšteno je “Vijestima” iz resora Sanje Damjanović.

Ukupna vrijednost ugovorenih sredstava u 2019. godini u funkciji implementacije S3, a koja se odnose kako na instrumente politike, tako i na infrastrukturna ulaganja, iznosi 14,3 miliona eura.

Većinu ovih sredstava osigurala je država.

Gledano po prioritetnim sektorima, najveći iznos sredstava bio je usmjeren ka sektoru poljoprivrede (oko 30 odsto), a najmanji ka sektoru energije (12 odsto). Ukupna sredstva ugovorena za infrastrukturu iznosila su 2,7 miliona eura.

“Posmatrano po prioritetnim sektorima, oko 80 odsto vrijednosti sredstava činila je medicinska oprema i vezuje se za ulaganje u sektor održivi i zdravstveni turizam, dok je 20 odsto vrijednosti sredstva u sektoru održive poljoprivrede i čine ih ulaganja u nekoliko laboratorija”, pojašnjeno je iz resora nauke.

Na razne instrumente politika u vezi sa sprovođenjem S3, u 2019. godini je utrošeno 11,6 miliona eura, od čega je trećina tih sredstava bila usmjerena na sektor održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, 17 odsto na podršku ICT sektoru, a po 14 odsto na podrške u sektorima energija i održiva životna sredina i održivi i zdravsteni turizam.

Preostali iznos sredstava odnosio se na sve sektore u privredi, bez jasnih razgraničenja u kojim djelatnostima su sredstva raspodijeljena.

“Imajući u vidu činjenicu da smo na početku sprovođenja S3, iznos ugovorenih sredsatva i njihova realizacija u odnosu na plan je u skladu sa očekivanjima i na veoma zadovoljavajućem nivou... Dodatno planiramo i uspostavljanje djelotvornije saradnje sa svim institucijama zaduženim za implementaciju S3, kroz organizovanje radionica, redovnih sastanaka, ali i uspostavljanje posebnog načina izvještavanja koji bi služio kao važna podrška za kvalitetno upravljanje svim fazama sprovođenja S3”, rečeno je iz resora nauke “Vijestima”.

Za to je uspostavljen i Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju, kojim predsjedava predsjednik Vlade.

U decembru je održan konstitutivni sastanak Savjeta, dok je naredni odložen za jesen, zbog pandemije koronavirusa.

Fond za inovacije biće centralno tijelo za implementaciju Strategije.

Uspostavljanje Fonda definisano je nedavno usvojenim Zakonom o inovacionoj djelatnosti.

Usko vezana za Strategiju su dva nova centra izvrsnosti - u oblasti medicine i zdravstvenog turizma (CEBIMER - nosilac Institut Dr Simo Milošević, Igalo) i u oblasti bezbjednosti hrane (FoodHub - nosilac Univerzitet Donja Gorica), osam novih inovativnih projekata, kao i dva programa za predakceleraciju startapova podržanih kroz konkurse Ministarstva.

Novi centar izvrsnosti usko povezan sa S3: Institut “Dr Simo Milošević” -
Novi centar izvrsnosti usko povezan sa S3: Institut “Dr Simo Milošević” -foto: Slavica Kosić

U domenu implementacije S3 je i opremanje nekoliko laboratorija (Tehnopolis, Biotehnički fakultet, Klinički centar Crne Gore).

Bonus video: