Jedno od najudaljenijih pljevaljskih sela: Slatinu vide kao eko-naselje

Nacrtom izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje predviđeni turistički sadržaji u jednom od najudaljenijih pljevaljskih sela, proglašenje regionalnog parka Ljubišnja i gradnja novih koliba na Đurđevića Tari

10398 pregleda 0 komentar(a)
Impresivan pogled na Taru iz Bobova, Foto: Wikipedia/Picasa
Impresivan pogled na Taru iz Bobova, Foto: Wikipedia/Picasa

Izgradnja ekološkog naselja u Slatini, jednom od najudaljenijih pljevaljskih sela, predviđena je Nacrtom izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje.

Iz Slatine se pruža jedinstveni pogledi prema kanjonu rijeke Tare i okolnim planinama, a obezbijeđen je pristup Nacionalnom parku “Durmitor”.

Slatina, kako se navodi u dokumentu, pruža mogućnost za organizovanje različitih aktivnosti, poput pješačenja, vožnje biciklom, obilaska kanjona Tare.

Na lokalitetu je planirana izgradnja naselja u skladu s ekološkim principima.

Koncept organizacije prostora predviđa da se eko-lodge “divlje ljepote“ izvede kao drveni smještajni objekat kategorije tri zvjezdice.

U suterenu objekta bi se organizovala tehnička postrojenja i postrojenje za sakupljanje kišnice s okolnog nagnutog terena.

Predviđa se da će posjetioci/turisti u prosjeku provoditi tri do četiri dana u eko-lodge naselju, baveći se pasivnim i aktivnim oblicima rekreacije i ekstremnim sportovima, poput trekinga, obilaska kanjona, vožnje bicikla po planinskim stazama i slično.

“Blizina Žabljaka će omogućiti turistima posjetiocima da obiđu i druge destinacije i upoznaju se s turističkom ponudom durmitorskog regiona. Ovaj vid smještaja predstavlja spoj pansiona, drvenih koliba i atraktivnog ambijenta u kome će negativni uticaji izgradnje na osjetljivu prirodnu sredinu biti svedeni na minimum. Nadzemni dio će biti urađen od vodopropusnih materijala da bi se smanjilo oticanje kišnice i unaprijedilo punjenje nivoa podzemnih voda. Koristiće se lokalno raspoloživi građevinski materijali i građevinska praksa kako bi se smanjili ekološki problemi poput gubitka sloja zemljišta usljed erozije i narušavanje lokaliteta. Eco-lodge će imati individualne sobe s duplim krevetima i zasebnim kupatilima, kuhinju i prostoriju za ručavanje, kao i ostale prateće objekte poput vešeraja, upravne zgrade, recepcije i površine za organizovanje rekreativnih i kulturnih aktivnosti na otvorenom, zatim plato za posmatranje zvijezda”, navodi se u dokumentu.

Piše i da će drvene kolibe imati ukupno oko 50 ležaja i da predstavljaju “spoj modernog arhitektonskog izraza i tradicionalnih lokalnih arhitektonskih praksi, kako u pogledu forme, tako i u pogledu materijala”.

“Daje se primat drvetu, kamenu i drugom građevinskom materijaul prisutnom u Crnoj Gori, posebno na sjeveru zemlje, koji se može reciklirati.”

U pogledu rješavanja upotrebe i štednje energije, projekat se oslanja na crnogorsku tradicionalnu arhitekturu kako bi se iskoristili prirodni izvori svjetlosti, toplote i hlađenja.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje predlaže se proglašenje regionalnog parka Ljubišnja.

Ulaz u Nacionalni park “Durmitor” iz pravca Pljevalja planiran je u zoni naselja Đurđevića Tara.

Osim naplatnog i informacionog punkta, planirani su suvenirnica, trgovina i drugi prateći i komercijalni sadržaji. Na lokalitetu Đurđevića Tara planirana je izgradnja novog naselja eko-koliba kapaciteta 60 ležaja organizovanih u 15 do 20 objekata.

Naselja eko-koliba s osnovnim smještajem planirana su na pljevaljskom području NP “Durmitor“ i u selima Zasada (50 ležajeva), glavni ulaz u NP Đurđevića Tara (60 ležajeva desna obala), Lever Tara (50 ležajeva), Kutuša - Kosanica (50 ležajeva).

Uz to i rafting kamp Žugića luka (60 ležajeva s kompletnim smještajem) i još jedan ulaz u NP „Durmitor“ Krstovi u Ograđenici, a od seoskih katuna s većim turističkim značajem pominje se Jelov Panj u Bobovu.

Bonus video: