CRNA GORA I KORONAVIRUS

Oko 1.300 uzoraka čekaju PCR analizu, Berane i Nikšić najugroženije opštine

Begić je kazao da direktne posledice masovnih okupljanja možemo očekivati u narednih četiri do pet dana

109590 pregleda 76 reakcija 72 komentar(a)
Begić i Eraković, Foto: PR Centar
Begić i Eraković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 14.09.2020. 18:28h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković na današnjoj pres konferenciji kazao je da je 171 pacijent hospitalizovan u bolnicama u Crnoj Gori.

"Od toga 32 pacijenta se nalaze u KCCG, u Klinici za infektivne bolesti 16 pacijenata i oni su stabilno. U Internoj klinici 15 pacijeta od čega je četvoro životno ugroženo i u Institutu za bolesti djece imamo jedno dijete koje je u pratnji sa majkom. U barskoj bolnici ima 18 pacijenata na liječenju od kojih su četiri na intenzivnoj njezi, u Beranama 35 pacijenata, od kojih tri sa težom kliničkom slikom, u nikšićkoj bolnic 46 pacijenata od kojih četiri sa teškom kliničkom slikom, u specijalnoj bolnici Brezovik 11 pacijenata, u bolnici Kodra tri pacijenta, u pljevaljskoj bolnici 16 pacijenata u Bijelom Polju 10 pacijenata", rekao je Eraković.

Kapaciteti u bolnicama su 546 kovid kreveta s tim što u slučaju potrebe može da ide dvostruko i trostruko.

Kazao je da nema bojazni u efikasnost zdravstvenog sistema Kazao je da je zdravstveni sistem pokazao efikasnost.

Kazao je da u Crnoj Gori ima preko 300 respiratora i pozvao građane da poštuju mjere.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić saopštio je novi presjek. Novozaraženih je 188.

On je rekao da je epidemiološka situacija najnepovoljnija u Beranama:

"Sa stopom koja je preko četiri puta veća nego nacionalni prosjek", rekao je Begić.

On je rekao da ima oko 1.300 uzoraka koji čekaju PCR analizu u laboratorijama Instituta.

"Sve one osobe koje čekaju rezultat testa treba da ostanu u svojim domovima dok rezultat ne pristigne, a u ovom trenutku čekanje na dobijanje reuzultata je tri dana", rekao je Begić.

On je kazao da su mjere koje su na snazi jedne od najstrožijih u regionu.

Dodao je da striknim poštovanjem trenutnih mjera obolijevanje može da se suzbije.

Što se tiče nekih restriktivnih mjera, Begić je kazao da svaka država procjenjuje kada je pravi momenat za donošenje restriktivnih mjera na osnovu onog što se dešava na terenu.

"Postoje neke dobre stvari koje su vidljive na terenu, a to je da masovnih okupljanja više nema. Ali isto tako postoji dosta loših stvari, a to je da pridržavanje mjera u najvećem broju ne postoji", rekao je Begić i dodao da će ključ biti preopterećenost zdravstvenog sistema.

Eraković je rekao da je danas održan sastanak kriznog medicinskog štaba NKT-a gdje su bili pristuni direktori svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori

"Konstatovano je da su u ovom trenutku dvije najugroženiije opštine, Opština Berane i Opština Nikšić. I evo vi kao novinari, da je ne analiziram, mislim da vam je potpuno jasno zbog čega je tako i Nikšiću i u Beranama. Mi ćemo organizovati sistem da bolnice u Beranama i Nikšiću budu maksimalno rasterećene. Danas je donešena odluka da dio bjelopoljske bolnice preuzme dio bolesnika iz beranske bolnice", rekao je Eraković.

Na pitanje da li je tačno da jedan od tri molekularna biologa u Institutu danas dao otkaz i kako će se to odraziti na kapacitete Begić je rekao:

"Pregovori sa doktorom koji je radio na odjeljenju za molekularnu dijagnostiku traju od januara kada je on izrazio želju da napusti IJZ, međutim zbog epidemije, on je svoju odluku odložio koliko god je mogao", rekao je Begić i zahvalio mu se.

Oni trenutno raspolažu sa tri molekularna biologa.

"Rad se nastavlja u dvije smjene, što su maksimalni prostorni i tehnički kapaciteti Instituta. Treći molekularni biolog je na usavršavanju", rekao je Begić.

"Laboratorija molekularne dijagnostike radi po 18 sati dnevno", rekao je pomoćnik direktora IJZ-a i dodao da, poučeni iskustvom iz jula, čvrsto riješeni da će uzorci biti obrađeni u najkraćem roku.

Eraković je dodao da će KCCG uskoro instalirati njihovu PCR laboratoriju.

Na pitanje smatra li da su građani izgubili povjerenje u KCCG zbog velikog broja inficiranih, Eraković je istakao da je nedavno istraživanje IPSOS-a pokazalo da 76 odsto građana vjeruje KCCG.

Kazao je da treba da se fokusiramo na zdravlje građana, "a ne treba da komentarišemo rezultate izbora."

"Isključivi fokus je ljiečenje građana i suzbijanje infekcije", rekao je Eraković.

Begić je kazao da direktne posledice masovnih okupljanja možemo očekivati u narednih četiri do pet dana.

"Kada taj period istekne do početka školske godine imamo deset dana gdje svi kao društvo moramo jasno i glasno djeci obezbjediti bezbjedne uslove za odlazak u školu", kazao je Begić i dodao da su djeca apsolutni prioritet.

"Smanjiti fizičke kontakte, kada je moguće ostajati kod kuće, nositi masku, držati distancu i voditi račuan o higijenu ruku, ako ne zbog naše djece, onda ne znam zbog koga", rekao je Begić.

Dodao je da svaka dražva ima apsolutno pravo da donosi mjere koje smatra neophodnim kako bi zaštitila građane, te da ima razumijevanje na najavu pooštravanja mjera koje je najavila Srbija za njene građane koji se vraćaju iz Crne Gore.

Eraković je kazao da tvrdi i da je lako provjerljivo da nije problem u ovom trenutku odluka NKT-a, nego nepoštovanje odluka NKT-a.

"Odgovornost je na onima koji ne poštuju mjere ili onima koji na pravi način ne kontrolišu sprovođenje tih mjera", rekao je Eraković.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održalo je danas konferenciju za medije u Institutu za javno zdravlje sa početkom u 17:00.

Na konferenciji za medije govorili su dr Senad Begić, Institut za javno zdravlje, i dr Jevto Eraković, Klinički centar Crne Gore.

Konferenciju ste mogli pratiti na portalu i TV Vijesti