Moljac načeo, surlaš i mušica dokrajčili rod

Ulcinjski maslinari suočeni sa novom nevoljom - ploda gotovo i da neće biti ove godine

11308 pregleda 98 reakcija 1 komentar(a)
Masline bez ploda, Foto: Privatna arhiva
Masline bez ploda, Foto: Privatna arhiva

Nekontrolisana, rasplamsana buktinja ogromnih razmjera, gutala je sve pred sobom. Vatrogasci, vlasnici imanja i ostali mještani, bespomoćno su gledali kako u dimu nestaju stotine najkvalitetnijih stabala maslina u staroj ulcinjskoj maslinadi koja broji više od 120 hiljada korijena. Iako je u pepeo pretvoren tek oko jedan odsto maslinade, bila je to katastrofa jer maslina je simbol besmrtnosti, ljubavi, pomirenja - mnogo ulcinjskih familija ostalo je tada bez jednog od osnovnih izvora prihoda. Bilo je to prije dvije godine...

Ove godine, vlasnici maslinjaka u staroj ulcinjskoj maslinadi, za protivnika nemaju elementarnu nepogodu. Za krah berbe odgovorni su maslinov moljac, surlaš i mušica - plod je desetkovan i maslinari kažu da gotovo i da ne očekuju rod.

Jedan od najpoznatijih ulcinjskih maslinara Džaudet Cakuli kazao je da je ovogodišnji rod nikakav.

“Prvo nam se prije i za vrijeme cvata pojavio moljac koji luči sekret poput pamuka i suši maslinu. Kasnije, on napada i plod veličine fosfora na šibici. Nakon njega, stigao je surlaš i na kraju mušica“, kazao je Cakuli “Vijestima”. Naveo je da ne očekuje ništa od onoga što je nagovještavao cvat.

“Razočarani smo, ne znam hoćemo li imati i dva ili do tri odsto roda“, kazao je Cakuli koji ima maslinjake prije ulazne kapije na Valdanosu.

Sličnog mišljenja je i predsjednik Udruženja maslinara Valdanos Arben Elezaga, koji kaže da plodovi opadaju zbog toga što su napadnuti.

“Roda će možda biti u jednom dijelu Bažbuljuka, ali i to će biti zanemarljivo. Situacija je, blago rečeno, katastrofalna“, kazao je “Vijestima” Elezaga.

Podsjetio je da su masline u vrijeme cvata bile pune, ali da je onda odjednom sve palo.

“Prošla godina bila je solidna što se roda tiče, ali ova se ne može porediti“, kaže on.

Upozorava da je leglo moljaca i mušica u maslinadi u Valdanosu, koja broji oko 18 hiljada stabala.

“To je zato što se ti maslinjaci iz poznatih razloga ne održavaju. Tamo ne postoje samo stabla, tamo je žbunje, neprohodni tereni, šuma...“, tvrdi Elezaga.

Jedino rješenje je, prema njegovim riječima, da se masline prskaju iz aviona, kao nekad.

“Imamo problema velikih - prije dvije godine imali smo veliki požar, prošle godine nijesmo imali potreban kvalitet ploda, a ove godine nećemo ga skoro ni imati“, kaže Elezaga.

Požar koji je prije nekoliko dana odnio novih sto stabala stoljetnih maslina, dodatni je udar na maslinadu.

“Sve su to stvari koji utiču kako na maslinjake tako i na nas, vlasnike, ljude. Maslina za nas kroz vjekove ima posebno značenje i ogromna žal je za samo jednim izgubljenim stablom, a kamoli za njih stotine ili hiljade“, kaže Elezaga.

Skorašnji požar brzo je lokalizovan i u gašenju su osim vatrogasaca vlasnika i mještana učestvovala i tri aviona Direktorata za vanredne situacije. Istraga o uzroku požara još je u toku.

Za požar od prije dvije godine kada je izgorjelo 1.200 stabala maslina, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv jednog lica i taj postupak trenutno je u toku pred Osnovnim sudom u Ulcinju.

Ni cent od obećanja za odštetu nakon požara 2018.

Elezaga je ogorčen odnosom nadležnih ministarstava nakon požara od prije dvije godine.

“Obećali su svakoj familiji po dvije i po hiljade eura pomoći. Rekao sam da ne treba nama da daju novac nego da ulože svaki cent u revitalizaciju terena i maslinjaka. Naravno, nijedan cent niti su podijelili vlasnicima, niti uložili“, kaže Elezaga.

Kakve su masline izgorjele u toj stihiji, kako navodi, svjedoče dva stabla koja su igrom slučaja ostala neoštećena.

“Oba imaju obim po 6,5 metara. Sada možete da zamislite koliko su stara, ali i ono bolnije, koliko je takvih ostalo u pepelu“, kaže Elezaga.

Bonus video: