Kumovi i u kockarskom biznisu

Duško Šarić i Nikola Peković od 7. septembra su upisani kao vlasnici po 33 odsto kapitala podgoričke kompanije “Luca S Bet” koja je registrovana za kockanje i klađenje

87140 pregleda 300 reakcija 15 komentar(a)
Peković i Šarić, Foto: Savo Prelević
Peković i Šarić, Foto: Savo Prelević

Pljevljak Duško Šarić zvanično je ušao u biznis s igrama na sreću, nakon što je početkom septembra sa svojim kumom, bivšim košarkašem Nikolom Pekovićem, preuzeo podgoričku kompaniju “Luca S Bet” koja je registrovana za kockanje i klađenje.

Od 7. septembra, kada je došlo do promjene u osnivačkoj strukturi firme, Šarić i Peković su upisani u Centralni registar privrednih subjekata kao vlasnici po 33 odsto kapitala.

Prema registru, Filip Burić je vlasnik 34 odsto, dok je Nikola Nišavić, koji je godinama bio stoodstotni vlasnik, sada izvršni direktor firme. Time će Šarić, nakon što je prošle godine ušao u hotelski biznis, zvanično poslovne sposobnosti okušati i u jednom od najunosnijih poslova u Crnoj Gori - klađenju i kockanju.

Mlađi Šarić je prošle godine postao ortak kumu - Nikoli Pekoviću, u firmi “Spencer & hill team“ koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom “Mediteran“.

Duško je rođeni brat Darka Šarića koga je Viši sud u Beogradu nedavno osudio na devet godina zatvora zbog sumnje da je oprao 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Isti sud ranije je osudio Šarića na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike...

Godinama se spekulisalo da su hotel “Mediteran“ kontrolisala braća Šarić, dok je bio u vlasništvu budvanskog biznismena Blaža Dedića.

Duško Šarić od 12. septembra prošle godine ima polovinu akcijskog kapitala u firmi “Spencer & hill team“ koju je prije dvije godine, nakon što je kupio hotel, osnovao Peković, bivša NBA zvijezda.

Peković je prije tri godine za hotel izdvojio osam i po miliona eura. Krajem jula 2017. potpisao je kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su sprski mediji povezivali s Darkom Šarićem.

Peković se u hotelu i vjenčao prije tri i po godine, a kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić.

Prethodno, postao je vlasnik i dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori - budvanskog “Top Hilla“ i kotorskog “Maximusa“, koje je, po sopstvenom priznanju, kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale uveden stečaj.

Već prve godine zajedničkog poslovanja kumovi su zaradili 737 hiljada eura od upravljanja bečićkim hotelom „Mediteran“. To piše u finansijskom iskazu koji je Poreskoj upravi dostavila njihova ortačka kompanija “Spencer & Hill Team“. Vrijednost nekretnina u vlasništvu “Spencer & Hill Team“, kako piše u iskazu, je 4,5 miliona eura, i za 900 hiljada eura je veća nego 2018. godine.

Prihod kompanije prošle godine iznosio je 5,4 miliona eura, a rashodi 4,4 miliona eura.

Dugoročni krediti firme su 2,8 miliona eura.

Peković preko svoje druge firme “Spencer & Hill“, na koju je uknjižen “Mediteran“, očekuje saglasnost od budvanske Opštine da na mjestu akva-parka i garaže izgradi kondo-hotel s pet zvjezdica, s apartmanima za tržište. “Spencer & Hill“ smanjila je za petinu gabarite budućeg hotela i kondo hotela s apartmanima za tržište. Novo idejno rješenje punih godinu čeka na zeleno svjetlo, ali lokalna uprava insistira da se riješe imovinski odnosi, jer hotelski kompleks zauzima i sporni potok - vlasništvo Opštine.

Peković i Šarić su od ranije poslovno povezani. Peković je na sebe preuzeo vraćanje kredita od 1,1 milion eura koji je Šarićeva firma “Mat company“ iz Pljevalja imala prema Hipo Alpe Adria banci...

Nakon punih sedam godina, 17. maja 2018. godine, vraćena je imovina Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenih prodajom narkotika. Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe...

Bonus video: