GA: Ne treba nam nastavak praksi zbog kojih je prethodna vlada izgubila podršku

"Iako mnogi političari i oni koji se vole igrati politike iz drugih sektora, u izbornim pobjedama vide mogućnosti ostvarivanja moći, i korišćenja državnih resursa za lične ili interese svojih kolektiva, mislimo da su crnogorski građani vrlo jasno kazali da im ne trebaju zamjene, već promjene"

10008 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa glasačkog mjesta: 30. avgust, dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, Foto: Boris Pejović
Detalj sa glasačkog mjesta: 30. avgust, dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, Foto: Boris Pejović

Osnov demokratije je izborni proces, kojim građani u redovnim vremenskim intervalima odlučuju kome žele da povjere rukovođenje državom, saopšteno je danas iz nevladine organizacije Građanska alijansa (GA), povodom 15. septembra, Međunarodnog dana demokratije.

Iz GA su dodali da izbori omogućavaju građanima da one koji rukovode državom nagrade povjerenjem kako bi nastavili da rade svoj posao, ali i da kazne uskraćivanjem podrške, ako misle da svoj posao nisu radili dovoljno dobro.

"I upravo je to ključna poruka nedavnih izbora. Iako mnogi političari i oni koji se vole igrati politike iz drugih sektora, u izbornim pobjedama vide mogućnosti ostvarivanja moći, i korišćenja državnih resursa za lične ili interese svojih kolektiva, mislimo da su crnogorski građani vrlo jasno kazali da im ne trebaju zamjene, već promjene. Drugim riječima, ne treba nam nastavak praksi zbog kojih je i prethodna vlada izgubila podršku većine. Ne treba nam politizacija javne uprave, niti slabe institucije, niti korišćenje prirodnih resursa za interese odabrane manjine, trebaju nam promjene", ističe se u saopštenju GA.

U saopštenju se navodi da se ne smije dozvoliti da stvorena energija promjena sada bude iznevjerena.

"Naprotiv, mora biti iskorišćena u cilju jačanja javne podrške i povjerenja u državne institucije, jer je to ključni preduslov uspješnim reformama kojima se zanimamo već dvije decenije", zaključuje se u saopštenju GA.

Bonus video: