EKIP: Crna Gora na 63. mjestu po prosječnoj brzini pristupa internetu, ispred Srbije, Kosova, BiH...

"Najbrži pristup internetu na svijetu koriste građani Lihtenštajna sa prosječnom brzinom prenosa podataka od 229,88 Mb/s"

9317 pregleda 86 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema rezultatima mjerenja koje je objavila kompanija Cable.co.uk prosječne brzina pristupa internetu u Crnoj Gori iznosi 25,07 Mb/s za 20.245 izvršenih mjerenja, saopšteno je danas iz Agencije za elektronske komunikacije poštansku djelatnost (EKIP).

"Prema ovim rezultatima Crna Gora je na 63. mjestu, ispred Srbije na 65. mjestu sa prosječnom brzinom od 24,74 Mb/s, Kosova na 73. mjestu sa prosječnom brzinom od 20.30 Mb/s, Bosne i Hercegovine na 88. mjestu sa prosječnom brzinom od 15,66 Mb/s, Albanije na 104. mjestu sa prosječnom brzinom od 12,36 Mb/s i Sjeverne Makedonije na 109. mjestu sa prosječnom brzinom od 11,48 Mb/s", ističe se u saopštenju EKIP koje potpisuje izvršni direktor Darko Grgurović.

U saopštenju se dodaje da je britanska kompanija Cable.co.uk u saradnji sa otvorenom internet bazom podataka M-lab objavila rezultate istraživanja o brzinama pristupa internetu, upoređujući podatke preko 557 miliona testova iz 221 države.

"Najbrži pristup internetu na svijetu koriste građani Lihtenštajna sa prosječnom brzinom prenosa podataka od 229,88 Mb/s. Prosječna globalna brzina pristupa internetu iznosi 11,03 Mb/s. Globalna tabela prosječnih brzina pristupa internetu za 2020. godinu pokazuje da Zapadna Evropa dominira sa prosječnom brzinom od 81,19 Mb/s, a osam od deset najbolje rangiranih zemalja na svijetu nalazi se u Zapadnoj Evropi. Prosječna brzina pristupa internetu u Istočnoj Evropi iznosi 39,08 Mb/s, a najbolje rangirana država iz Istočne Evrope je Mađarska koja se nalazi na 10. mjestu sa prosječnom brzinom pristupa internetu od 99,74 Mb/s. Najmanja prosječna brzina pristupa internetu je u najsiromašnijim državama u Africi i iznosi 3,8 Mb/s", piše u saopštenju EKIP.

Uz te institucije su rekli da se prema istraživanju Cable.co.uk i M-lab od prije tri godine (avgust 2017. godine) Crna Gora nalazila na 71. mjestu na listi koja je tada obuhvatala 189 zemalja.

"Prema tadašnjim rezultatima Crna Gora je bila najlošije rangirana država iz zemalja u okruženju sa prosječnom brzinom pristupa internetu od 5,85 Mb/s za 4.940 mjerenja. Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je tada ukazivala da su mjerenja rađena na serverima van Crne Gore i da se mjerenja M-laba značajno razlikuju od podataka kojima raspolaže Agencija. Naime sa platforme za mjerenje brzine interneta koju je imala Agencija prosječna brzina pristupa internetu tada je iznosila 20,037Mb/s. Zatraženo je da se server za mjerenje intalira i u Crnoj Gori, što je i urađeno, nakon čega su dobijeni realniji podaci o prosječnoj brzini pristupa internetu u Crnoj Gori", poručili su iz EKIP.

Navode da se iz ovogodišnjih rezultata Cable.co.uk i M-lab vidi da je Crna Gora je znatno napredovala i zauzela za osam mjesta bolju poziciju na rang listi, koja je, kako navode, pri tome i proširena za 32 države, u odnosu na istraživanje od prije tri godine.

"Ovako znatnom povećanju izmjerene prosječne brzine pristupa internetu i poboljšanju rezultata, pored već navedene instalacije mjernog servera u Crnoj Gori, su prije svega doprinijeli višegodišnji visok stepen investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, ponuda paketa usluga sa sve većim brzinama, povećani zahtjevi korisnika i adekvatan, tehološki neutralan, regulatorni okvir u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju EKIP.

Bonus video: