Ugrožen rad: Bjelopoljske NVO traže hitno raspisivanje javnog poziva za raspodjelu sredstava

Janjušević je kazao da Opština mora da shvati da NVO nisu potrošačka jedinica u budžetu, već partneri na polju realizacije javnih politika koje su usvojile Vlada i Opština

2971 pregleda 1 komentar(a)
Opština Bijelo Polje, Foto: Vijesti
Opština Bijelo Polje, Foto: Vijesti

Nevladine organizacije iz Bijelog Polja, njih 15, koje djeluju ne samo na lokalnom, već i na regionalnom nivou, zatražilo od predsjednika Opštine Petra Smolovića da u što kraćem roku, raspiše javni konkurs za raspodjelu sredstava NVO za 2020. godinu.

Oni su u zahtjevu podsjetili da su za 2020. godinu budžetom opštine opredijeljena sredstva za tu namjenu, da su za raspodjelu sredstava za prethodnu godinu dostavljeni svi finansijski i narativni izvještaji za utrošena sredstva, zbog čega ne postoje prepreke za raspisivanje novog javnog poziva. Organizacije potpisnice zahtjeva očekuju da se u što kraćem roku raspiše javni poziv, jer će u suprotnom biti ugrožen rad mnogih organizacija, a naročito ciljne grupe kao što su osobe sa invaliditetom.

Predsjednik bjelopoljskog Demokratskog centra Zdravko Janjušević je kazao da Opština mora da shvati da NVO nisu potrošačka jedinica u budžetu, već partneri na polju realizacije javnih politika koje su usvojile Vlada i Opština.

“Takođe, NVO su korektivni faktor i motor reformi koje doprinose razvoju demokratije i razvoju društva uopšte”, kazao je Janjušević.

Demokratski centar je najavio da će, povodom loše finasijske situacije, NVO sektor organizovati i sastanak svih bjelopoljskih NVO na kojem će pozvati i članove savjeta lokalne uprave za saradnju sa NVO i opštine Bijelo Polje, kao i predstavnike Sekretarijata za lokalnu samoupravu, na kojem će biti tema raspodjela sredstava NVO za 2020. godinu, kao i saradnja NVO i lokalne uprave opštine Bijelo Polje.

Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić pozvao je na poštovanje Zakona o NVO.

“Pozivamo i ministartva koja još nisu objavila odluke o raspodjeli sredstava NVO da to urade u što kraćem roku, posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje već tri mjeseca ne objavljuje odluke, iako su u pitanju najugroženije i najosetljivije ciljne grupe”, kazao je Mekić.

Bonus video: