u savezu slijepih nezadovoljni

Macanović: Ministarstvo omalovažava mišljenje Ombudsmana, diskriminiše potrošače sa invaliditetom

"Slobodno možemo zaključiti da se ovo ministarstvo bavilo isključivo zaštitom interesa trgovaca, a ne potrošača", naveo je izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore

2006 pregleda 3 komentar(a)
Macanović, Foto: Savo Prelević
Macanović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo ekonomije omalovažava mišljenje Ombudsmana i kontinuirano diskriminiše potrošače sa invaliditetom, ocijenili su u Savezu slijepih Crne Gore.

"Savez slijepih Crne Gore upućuje oštru reakciju, negodovanje i izražava veliko nezadovoljstvo usljed nekorektnog, nezakonitog i mimo ustaljenih procedura, postupanja Ministarstva ekonomije Crne Gore i još uvijek aktuelne ministarke, g-đe Dragice Sekulić. Naime, ovo ministarstvo je na krajnje nekorektan, bezobziran i perfidan način, sasvim nezakonito i bez konsultacija sa predstavnicima Saveza slijepih i drugih, zainteresovanih NVO, 6. marta 2020. godine, donijelo Pravilnik o izmjenama Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu. Krajem februara tekuće godine, tačnije 24.2.2020. Ministarstvo ekonomije je donijelo Rješenje o formiranju radne grupe za izradu pomenutog pravilnika, broj rješenja: 012-328/20-1105/1, kojeg je potpisala ministarka Dragica Sekulić. Da ironija i bezobzirnost od strane ovog ministarstva budu veći, član Radne grupe, koja se nikada nije sastala, bio je i naš predstavnik, g-din Goran Macanović. Rješenje nam je dostavljeno dva dana kasnije, a donošenje Pravilnika je uslijedilo 6. marta, desetak dana prije prvog talasa Korona virusa", saopštio je izvršni direktor Saveza slijepih, Goran Macanović.

Za ovu, kako je kazao, "grubu podvalu i nekorektnost" Ministarstva ekonomije, u Savezu su saznali prije samo nekoliko dana, nakon čega, dodaje Macanović, žele da upute "oštar protest i negodovanje" i da to saznanje podijele sa širom javnošću, kolegama i partnerima.

"Veoma je bitno navesti to da su novim Pravilnikom vraćena ranija rješenja i odredbe, za koja je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saopštio da su diskriminatorna i nepovoljna za potrošače oštećenog vida i koja su 12. jula 2019. bila izmijenjena upravo u skladu sa Mišljenjem i preporukama institucije Zaštitnika. Dakle, ovo ministarstvo sasvim otvoreno omalovažava mišljenje Zaštitnika i nastavlja sa diskriminatornim odnosom prema osobama sa invaliditetom. Pomenuti Pravilnik je dakle donesen u apsolutnoj tajnosti, sasvim nezakonito, uz kršenje svih procedura, standarda i elementarnih normi etike i časti, što nije prvi put, već na žalost, to je ustaljena praksa Ministarstva ekonomije u odnosima sa Savezom slijepih i osobama sa invaliditetom. Nakon ovog postupka od strane čelnih ljudi iz Ministarstva ekonomije, slobodno možemo zaključiti da se ovo ministarstvo bavilo isključivo zaštitom interesa trgovaca, a ne potrošača. Na kraju, ističemo da ćemo se i dalje boriti protiv diskriminacije na svim poljima i da ćemo svakako razmotriti mogućnost podnošenja tužbi za zaštitu od diskriminacije", zaključuje Macanović u saopštenju.

Preporučujemo za Vas