Osnovana Mreža za mlade Crne Gore

Članica Upravnog odbora Andrijana Radović je, na osnivačkoj skupštini, kazala da se pitanje mladih ne tiče jedne institucije ili jedne organizacije, već je to pitanje svih

5769 pregleda 73 reakcija 0 komentar(a)
Sa osnivačke skupštine, Foto: Mreža za Mlade
Sa osnivačke skupštine, Foto: Mreža za Mlade

Crnogorske omladinske organizacije, njih 35, osnovale su Mrežu za mlade Crne Gore, prvu krovnu organizaciju koja će, kako je saopšteno, postati ključni akter u zalaganju za bolji položaj mladih.

Članica Upravnog odbora Andrijana Radović je, na osnivačkoj skupštini, kazala da se pitanje mladih ne tiče jedne institucije ili jedne organizacije, već je to pitanje svih.

„To je pitanje razvoja društva i zato svi moramo biti zajedno na istom putu, okupljeni oko jasnog cilja, a to je jaka omladina u Crnoj Gori“, rekla je Radović.

Predsjednik Upravnog odbora Miloš Marković rekao je da je veoma ponosan na cijeli proces, kolegijalnost, entuzijazam i međusobno uvažavanje članica organizacija.

"Zahvaljujem se na podršci i ukazanom povjerenju. Vjerujem da će Mreža postati ključni akter u zalaganju za bolji položaj mladih u Crnoj Gori i glas mladih koji mora da se čuje", kazao je Marković.

Direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu za sport i mlade, Nenad Koprivica, rekao je da su uspostavljeni svi zakonski uslovi za osnivanje takvog saveza.

"Saglasan sam sa tim da pitanje mladih nije samo pitanje jednog ministarstva i da su formiranje novih mehanizama i uvezivanje sa već postojećim, uzimajući u obzir Direktorat i Savjet za mlade u institucionalnom smislu i nacionalnu strategiju za mlade kao pravni okvir, ključni u narednom periodu“, naveo je Koprivica.

On je poručio da članice Mreže za mlade Ministarstvo svakako mogu smatrati velikim partnerom.

Podršku događaju putem video poruke poslala je i nova šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, koja je čestitala mladima na formiranju mreže i poželjela uspješan rad.

"Uvjeravam vas da će uspostavljanje dijaloga sa mladima biti jedan od prioriteta Delegacije tokom mog mandata, zato što je veoma bitno da se mladi uključe u procese donošenja odluka, a samim tim i proces pristupanja Crne Gore EU“, poručila je Popa.

Osnivanje Mreže za mlade Crne Gore finansijski je podržano u okviru programa „De facto razvoj: podrška rastu i liderstvu organizacija građanskog društva“, koji sprovodi Fond za aktivno građanstvo, uz podršku EU i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Bonus video: