U TOM GRADU 445 AKTIVNIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA

U nikšićkoj bolnici popunjeni kapaciteti za kovid pacijente, u Brezoviku otvorena nova zona za prijem

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Nikšiću je trenutno 445 registrovanih slučajeva koronavirusa

55024 pregleda 938 reakcija 50 komentar(a)
Večeras ispred nikšićke bolnice, Foto: Svetlana Mandić
Večeras ispred nikšićke bolnice, Foto: Svetlana Mandić

U nikšićkoj Opštoj bolnici trenutno su popunjeni kapaciteti za pacijente inficirane koronavirusom, a u toj zdravstvenoj ustanovi pokušavaju da nađu rješenje za one koji čekaju na hospitalizaciju.

Kako je "Vijestima" rečeno u Brezoviku je otvorena nova zona tako da je nastavljen prijem kovid pacijenata koji će svi biti smješteni tamo. Za poslednjih nekoliko sati u Brezoviku su primljena 23 pacijenta.

Nikšićanin Mišo Jovanović, koji je od prije nekoliko dana pozitivan na kovid 19, morao je da dio dana provede na klupi ispred nikšićke Opšte bolnice. Pošto broj onih koji su kovid pozitivni raste iz dana u dan, a u bolnici ima oko 70 mjesta, pored Jovanovića još ima pacijenata koji su ostali bez bolničkog mjesta.

„Pozitivan test na koronavirus stigao je prekjuče, mom ocu je potvrđena upala pluća, on još uvijek nema terapiju. Došli smo jutros oko 11 sati. Uradili smo CT, a onda smo čekali na pregled sve do šest, sedam sati uveče. Oni su ga pregledali i rekli su da je za bolničko liječenje, da nije za Brezovik, nego da je teži slučaj i da čekamo da se smjesti ovdje u bolnici, ali da nema mjesta. On više nije mogao pa je legao na klupu na kraju“, rekla je Jovanovićeva kćerka Tanja novinarima.

Pored nje ispred bolnice je bilo još njih desetak koji su čekali da se za njihove najbliže pronađe odgovarajuće rješenje.

Doktorica Dušanka Milatović, koja je u kovid timu Opšte bolnice Nikšić, kazala je da su mjesta na Internom i psihijatrijskom odjeljenju popunjena i da ne znaju šta da rade s pacijentima.

„Danas smo poslali u Bezovik 16 pacijenata koji su lakše i srednje teški. Direktorica Brezovika nam je rekla da tamo više nema mjesta. Ima još takvih pacijenata na čekanju, a pacijenti koji su jako teški mogu da se smjeste samo u ustanovi u kojoj ima centralni kiseonik, znači to su ustanove bolničkog tipa. Direktor bolnice zove Krizni štab da nađe rešenje gdje ćemo sa tim pacijentima. Neke koji su kritični smo priključili na kiseonik, to je ono što mi možemo. Čekamo rešenje“, kazala je Milatović.

U Nikšiću je 445 aktivnih slučajeva infekcije Kovidom19.

Preporučujemo za Vas