Ašanin: Sve je pod kontrolom, nema mjesta panici

"Niko od onih koji su tražili pomoć nije bio životno ugrožen i ostavljen ispred bolnice. Situacija nije bila alarmantna, ali jeste zabrinjavajuća iz razloga što, na moju žalost, što komunikacija između građana koju su u pratnji pacijenta i osoblja nije na adekvatnom nivou. To je bio razlog što je osoblje u jednom trenutku radi ličnih uvreda pozvalo i organe reda da intervenišu", rekao je Ašanin

11482 pregleda 328 reakcija 10 komentar(a)
Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Ašanin, Foto: Svetlana Mandić

Nakon haotične večeri u kojoj su pojedini pacijenti satima čekali ispred Opšte bolnice Nikšić jer nije bilo slobodnih bolničkih kreveta, pa je u Specijalnoj bolnici „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku otvorena još jedna zona, pošto je prva popunjena, situacija je danas normalizovana.

Prema riječima Ilije Ašanina, direktora Opšte bolnice koja je respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore, u toj bolnici je trenutno 65 pacijenata, troje su životno ugroženi, dok se mališani koji se nalaze na odjeljenju pedijatrije dobro osjećaju. Ni jedan pacijent nije na respiratoru, a juče su preminula dva pacijenta, 1948. i 1958.godište.

“Možda je jučerašnji dan bio malo specifičniji jer je u isto vrijeme došao veći broj pacijenata kojima je trebalo napraviti pregled, a prije toga laboratorijske i gasne analize, odraditi skener, pa onda te pacijente ponovo pregledati i ono što je najbitnije i što zahtijeva najviše vremena je tzv.trijaža pacijenata, da se odredi stepen njihove težine zdravstvenog stanja u kojem se nalaze”, kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima čitava pomenuta procedura zahtijeva malo više vremena i uvijek ne ide dinamikom kako bi svi željeli u datom trenutku.

“Troje specijalista koji su juče radili u Urgentnom bloku su dali maksimum, kao i svaki put da svi budu adekvatno pregledani, da dobiju adekvatnu terapiju i da im se na kraju nađe adekvatan smještaj. Niko od onih koji su tražili pomoć nije bio životno ugrožen i ostavljen ispred bolnice. Situacija nije bila alarmantna, ali jeste zabrinjavajuća iz razloga što, na moju žalost, što komunikacija između građana koju su u pratnji pacijenta i osoblja nije na adekvatnom nivou. To je bio razlog što je osoblje u jednom trenutku radi ličnih uvreda pozvalo i organe reda da intervenišu. Nadam se da takvih scena neće biti i ne treba da bude. Moramo se civilizovano ponašati svi. U ovom trenutku nikom nije lako i svako mora dad a svoj maksimum u odricanju i profesionalnom i ljudskom da izađemo iz ove krize kao pobjednici – i oni koji daju usluge pacijentima i oni koji čekaju d ate usluge dobiju”, poručio je Ašanin.

Opšta bolnica Nikšić raspolaže sa 80 kreveta za covid pozitivne pacijente – 55 se nalazi na internom i 25 na odjeljenju psihijatrije.

“Imamo još deset mjesta slobodnih, a imamo na desetine slobodnih mjesta u bolnici Brezovik. Za slučaj i ako bi se desilo, a mislim da neće, da se to sve mora popuniti, imamo Klinički centar i ostale bolnice u Crnoj Gori koje imaju manji broj hospitalnih pacijenata, što nam može indirektno govoriti da stanovnici tih gradova mnogo više poštuju ono što su preporuke NKT-a nego ovdje u Nikšiću”, kazao je Ašanin.

Otvaranje privremenih bolnica, kako je kazao, ostaje kao opcija ako građani ne budu poštovali preporuke NKT-a, ali da se nada da do toga neće doći.

“Sve je pod kontrolom, sve je stabilno, nema potrebe ni za kakvu paniku, ali opet pozivam da poštujemo ono što su preporuke struke da ne bi dolazili u situaciju koju niko ne želi”, poručio je on.

Jedna doktorka je, kako je kazao, inficirana posle sedam dana boravka u covid zoni.

“Vjerovatno se nije inficirala u covid zoni, nego na drugom mjestu, što govori da se vodi računa o korišćenju zaštitne opreme”, naglasio je on.

Bonus video: