održali sastanak

Sindikat i Ministarstvo: Zajednički rješavati izazove u prosvjeti

Sastanak je održan u sklopu redovnih zajedničkih aktivnosti, a u fokusu je bio model nastave za početak školske godine, preporuke Instituta za javno zdravlje, položaj prosvjetnih radnika, te sumiranje dosadašnjih zajedničkih postignuća.

4138 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministrar prosvjete Damir Šehović i v.d. predsjednica Sindikata prosvjete, Slavka Bošković sa saradnicima sastali su se danas kako bi razgovarali o temama iz oblasti prosvjete, te izazovima sa kojim se suočava obrazovni sistem u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju. Oni su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva i Sindikata, poručili da će se kroz nastavak saradnje zajednički rješavati izazovi u obrazovnom sistemu.

Sastanak je, kako je saopšteno, održan u sklopu redovnih zajedničkih aktivnosti, a u fokusu je bio model nastave za početak školske godine, preporuke Instituta za javno zdravlje, položaj prosvjetnih radnika, te sumiranje dosadašnjih zajedničkih postignuća.

"Kada je riječ o modelu nastave, predstavnici Sindikata detaljno su upoznati sa istim, kao i argumentima kojima se Ministarstvo rukovodilo prilikom donošenja konačne odluke. Takođe, bilo je i riječi o načinu implementacije preporuka Instituta za javno zdravlje. U tom smislu istaknuta je važnost očuvanja zdravlja djece i zaposlenih u prosvjeti, te svođenje eventualnih rizika po zdravlje na minimum. Osim toga, razgovarano je i o dodatnom predstojećem opterećenju prosvjetnih radnika, načinima valorizacije istog kao i o neophodnosti poštovanja svih prava zaposlenih u prosvjeti predviđenih kolektivnim ugovorom. Takođe, bilo je riječi i o nabavci računarske i druge opreme za škole, investiciji vrijednoj preko 4 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaje se, saopšteno da je u prethodne četiri godine zajednički napravljen značajan iskorak kada je riječ o položaju prosvjetnih radnika poput povećanja zarada, većih izdvajanja za stambene potrebe prosvjetnih radnika, uvažavanja njihovih postignuća kroz, između ostalog, priznanja u okviru Fonda za kvalitet i talente.

"Uz poruku da nema prepreka da se sa ovakvom praksom nastavi, zaključeno je da je ovakav odnos socijalnih partnera ključan za dalju afirmaciju položaja prosvjetnih radnika, njihovog statusa i ugleda koji im pripada u društvu", zaključuje se u saopštenju.