I privatnici rade PCR i to za 80 eura

U Njemačku poslato preko 1.000 uzoraka na analizu. Juče u IJZ analizirana 953 uzorka, 230 pozitivnih

41376 pregleda 170 reakcija 22 komentar(a)
Za Njemačku poslato preko 1.000 uzoraka: laboratorije IJZ (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Za Njemačku poslato preko 1.000 uzoraka: laboratorije IJZ (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Testiranje na koronavirus, odnosno PCR test, odnedavno se može uraditi i u privatnoj laboratoriji u Podgorici, i to za 80 eura.

Privatna zdravstvena ustanova “MojLab”, osnovana krajem avgusta, objavila je juče da osim seroloških i brzih testova, rade i PCR analize, čiji se rezultati dobijaju za 24 sata.

Vlasnik novootvorene ustanove je Milan Mijović, dok je direktorica Najdana Gligorović Barhanović, donedavno direktorka Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku u Kliničkom centru (KC).

U međuvremenu, Institut za javno zdravlje (IJZ) poslao je više od 1.000 uzoraka za Njemačku na analizu. Iz IJZ su u ponedjeljak saopštili da je ogroman priliv materijala na obradu doveo do toga da oko 1.300 uzoraka čeka analizu i da je to situacija u kojoj su se našli i početkom jula, kada je oko 2.000 uzoraka analizirano u Njemačkoj.

PCR analize rade se od početka godine samo u IJZ, čiji su kadrovski i tehnički kapaciteti opterećeni, a otvaranje nove laboratorije u KC najavljeno je za oktobar.

Ima li pravila za saradnju IJZ i privatnih ustanova?

Iz IJZ su ranije apelovali na privatnike koji imaju PCR aparat da pomognu u javno-zdravstvenom odgovoru na epidemiju koronavirusa, ali do privatno-javnog partnerstva nije došlo.

Iz jedne od laboratorija koje posjeduju ovu mašinu “Vijestima” su ranije kazali da imaju aparat za PCR dijagnostiku i informacioni sistem za kodiranje pacijenata, ali da nijesu razgovarali o mogućoj saradnji sa nadležnima.

“Možda bi se uključili, pod uslovom da dobijemo uzorke i da Institut vodi evidenciju pozitivnih i preuzme dalji tretman i evidenciju kontakata. Sve je to još nedefinisano, pravila moraju biti precizna i poštovati se”, kazali su tada.

Brojne kategorije stanovništva, kao što su putnici u međunarodnom saobraćaju, nisu mogle mjesecima da plate PCR test i urade ga kod privatnika ili IJZ. Pojedini pomorci plaćali su i po 450 eura za ovaj test dubrovačkoj klinici “Marin Med” i to preko istoimene zdravstvene ustanove čije je sjedište u Kotoru.

Laboratorije IJZ juče su među analiziranih 953 uzorka otkrile 230 slučajeva kovida-19.

Iz Podgorice je 79 novopozitivnih, Berana 42, Nikšića 25, Kotora 22, Bara 14, Cetinja 12. Iz Budve je osam novih slučajeva novog koronavirusa, Ulcinja i Andrijevice po sedam, Bijelog Polja šest, Herceg Novog četiri, Tivta dva, dok je po jedan zabilježen u Plavu i Petnjici.

“Od poslednjeg presjeka prijavljena su tri smrtna ishoda kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Podgorice, Pljevalja i Nikšića, koji su rođeni 1962,1948. i 1958. godine, liječenih u KC i Opštoj bolnici u Nikšiću. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 117, a od početka godine 126”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak kod 72 pacijenta, pa broj aktivnih slučajeva kovida-19 iznosi 2.401.

Na bolničkom liječenju juče je bilo 209 osoba. Iz KC je saopšteno da se u toj ustanovi liječe 33 pacijenta sa koronavirusom.

“Sedam pacijenata je životno ugroženo od kojih je jedan intubiran i priključen na mehaničku ventilaciju, dok su četiri na neinvazivnoj ventilaciji, a dva na visokim dozama kiseoničke potpore”, saopšteno je iz KC.

Ašanin: Nije bilo alarmantno

Nakon haotične večeri u kojoj su pojedini pacijenti satima čekali ispred Opšte bolnice Nikšić jer nije bilo slobodnih bolničkih kreveta, pa je u Specijalnoj bolnici „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku otvorena još jedna zona, situacija je normalizovana.

Direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin kazao je da je u toj ustanovi, koja je respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore, trenutno 65 pacijenata, troje su životno ugroženi, dok se mališani koji se nalaze na odjeljenju pedijatrije dobro osjećaju. Nijedan pacijent nije na respiratoru, a prekjuče su preminula dva pacijenta, 1948. i 1958. godište.Ašanin je kazao da situacija nije bila alarmantna, ali jeste zabrinjavajuća jer su pojedini građani, koji su bili u pratnji pacijenata, vrijeđali osoblje bolnice, pa su pozvali organe reda da intervenišu.

Opšta bolnica Nikšić raspolaže sa 80 kreveta za kovid pozitivne pacijente - 55 se nalazi na internom i 25 na odjeljenju psihijatrije.

“Imamo još deset mjesta slobodnih, a imamo na desetine slobodnih mjesta u bolnici Brezovik. Za slučaj i ako bi se desilo, a mislim da neće, da se to sve mora popuniti, imamo Klinički centar i ostale bolnice u Crnoj Gori koje imaju manji broj hospitalnih pacijenata, što nam može indirektno govoriti da stanovnici tih gradova mnogo više poštuju ono što su preporuke NKT-a nego ovdje u Nikšiću”, kazao je Ašanin.

Otvaranje privremenih bolnica, kako je kazao, ostaje kao opcija ako građani ne budu poštovali preporuke NKT-a, ali se nada da do toga neće doći.

Rodbina pacijenata vrijeđala osoblje bolnice: Ašanin
Rodbina pacijenata vrijeđala osoblje bolnice: Ašaninfoto: Svtlana Mandić

Direktorica bolnice u Brezoviku, Gordana Reljić, kazala je da je u toj ustanovi hospitalizovano 47 kovid pacijenata, a da ih je samo prekjuče primljeno 33. Kako je istakla stanje je pod kontrolom i nema mjesta panici, a osoblje Brezovika je spremno da adekvatno odgovori svim izazovima. Prema njenim riječima u bolnici u Brezoviku je za kovid pacijente opredijeljeno 60 kreveta, ali u slučaju da taj broj bude popunjen svi kapaciteti će biti stavljeni na raspolaganje.

“Preduzimamo sve što treba, stanje je pod kontrolom, a kakva će situacija dalje biti ne možemo predvidjeti jer je riječ o dinamičnoj bolesti gdje pacijenti brzo iz lakšeg mogu doći u neko teže stanje. Naša bolnica i zaposleni su spremni da prime sve oboljele od kovid-19 i da im pružimo adekvatnu njegu. Ko god dođe biće hospitalizovan”, poručila je Reljićeva.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković i predstavnici Kriznog medicinskog štaba NKT-a, Nermin Abdić i Hasib Lukač, obišli su preksinoć bolnice u Nikšiću. Poručili su da su svi pacijenti zbrinuti, a građanima su uputili apel da poštuju mjere.

Bonus video: