ZAŠTITA DOMAĆIH PROIZVODA

Polimska šljivovica će biti brendirana

Četiri opštine na sjeveru razvijaju projekat za šesti zaštićeni poljoprivredni proizvod

4297 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Polimska šljiva, Foto: Privatna arhiva
Polimska šljiva, Foto: Privatna arhiva

U želji da svoje standarde posljednjih decenija uskladi s onima u EU, poljoprivreda u Crnoj Gori je započela proces zaštite domaćih proizvoda, tako da je određeni broj brendova već obuhvaćen strogim pravilima zaštite i dobijene su prve robne marke.

Jedan od takvih projekata, koji obuhvata region sjeverne Crne Gore je Projekat “Polimska šljivovica” koji sprovodi Centar za razvoj agrara iz Bijelog Polja, a koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede javnim pozivom iz 2020. godine kroz mjeru “Podrška afirmaciji poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu“. U projektu je ostvareno i partnerstvo s nadležnim Sekretarijatima opština Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Plav.

“Uz ove opštine Polimlja učesnici u projektu će biti vodeći stručnjaci za oblast jakih pića s Intituta za voćarstvo iz Čačka i tehnologiju i preradu hrane s Univerziteta Donja Gorica, što će omogućiti dobar početak programa“, navodi koordinator projekta Dejan Zejak.

“Aktivnosti projekta obuhvataju dva info dana u Bijelom Polju i Andrijevici i jedan centralni okrugli sto u Bijelom Polju gdje će eksperti iz Crne Gore, Srbije i Ministarstva poljoprivrede govoriti javnosti i proizvođačima o značaju sprovođenja redovnih kontrola alkoholnih pića, s obzirom na to da je riječ o vrlo osjetljivim proizvodima, koji neadekvatnom proizvodnjom i skladištenjem mogu imati negativan uticaj na zdravlje i život potrošača”, kazao je Zejak.

Pored toga, kako objašnjava Božo Premović iz Sekretarijata za poljoprivredu Berana, tokom projekta na ovim radionicama će biti objašnjene i mjere nadzora i kaznene odredbe, u slučaju plasiranja alkoholnih pića bez dobijene dozvole za promet.

Šljivovica zaslužuje mjesto među zaštićenim prozvodima
Šljivovica zaslužuje mjesto među zaštićenim prozvodimafoto: Shutterstock

“Da bi riješili problem boljeg načina proizvodnje i plasmana polimske šljivovice, učesnici projekta (proizvođači rakije, agrostručnjaci iz Sekretarijata za poljoprivredu iz Bijelog Polja, Berana, Andrijevice i Plava moraju se edukovati iz važeće zakonske oblasti, tehnologije pravilne proizvodnje pića, marketinga, kako bi unaprijedili proizvodnju i prodaju, i iskoristiti turističke potencijale četiri opštine, i time i animirati što više turista koji u borave na sjeveru i na crnogorskom primorju da budu upoznati s polimskom šljivovicom“, kazao je Premović.

Proces realizacije ciljeva projekta predviđa uključivanje što većeg broja crnogorskih proizvođača u šeme kvaliteta, unapređenje kapaciteta NVO sektora u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, omogućavanje kontinuirane, dosljedne i pravilne primjene svih EU propisa koji su u vezi s proizvodnjom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, jače aktivnosti crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i poboljšanje poslovnog ambijenta, a umnogome doprinosi da bude povećan nivo informisanosti javnosti o kvalitetu i plasmanu poljoprivrednih proizvoda na crnogorskom tržištu, posebno u oblastima koje su manje zastupljene, kao šeme kvaliteta i unapređenje uvezanosti turizma i poljoprivrede kroz plasman tradicionalnih i specifičnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u lokalnu turističku ponudu, što je u i jedan od ciljeva ove saradnje.

“Projekat predviđa izradu osnovne baze podataka proizvođača polimske šljivovice u te četiri opštine, početnu analizu uzoraka rakije s ovog prostora, njihovu ocjenu i preporuke stručnjaka za standardizaciju, režiranje promo spota i postavljanje bilborda na teritoriji juga, srednje regije i sjevera Crne Gore, održavanja dvije radionice i centralnog skupa, kao i formiranje i upis u nadležni registar Udruženja proizvođača “Polimske šljivovice” koje bi u budućem periodu nastavilo s daljim koracima na upisu u registar i zaštiti oznake porijekla “Polimske šljivovice”, rekao je Jasmin Ćorović iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Zejak ističe da to potvrđuju planirane aktivnosti projekta “Polimska šljivovica”, čijom realizacijom će se ispuniti ciljevi javnog poziva.

“Tokom prethodnog perioda zaštićeno je pet proizvoda: “Njeguški pršut“ geografskom oznakom, “Pljevaljski sir“ oznakom porijekla, “Crnogorski goveđi pršut“ i “Crnogorska stelja“ oznakom porijekla i, nedavno, “Crnogorski pršut“ geografskom oznakom. U proceduri su zahtjevi za durmitorski skorup i kolašinski lisnati sir, a očekuje se i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja. Put od prvog koraka do konačnog dokumeta i upisa u registar traje dugo. Samo u slučaju “Pljevaljskog sira” trajao je skoro deceniju. Specifičnost proizvodnje lokalnih voćnih rakija i njihove standardizacije i zaštite je pionirski poduhvat naše organizacije i naših partnera. Nadamo se da će i “Polimska šljivovica” biti upisana u nadležni registar, a Polimlje dobiti svoj prvi brend”, zaključuje Zejak.

Preporučujemo za Vas