NKT: Bez uvođenja novih mjera, najstrože kontrolisati poštovanje postojećih

"Nadležni inspekcijski organi na državnom i lokalnom nivou dužni su da odmah pokrenu sve raspoložive ljudske i tehničke kapacitete odnosno da se sve inspekcijske službe ekipiraju i angažuju i na jednom zadatku: kontroli poštovanja epidemioloških mjera i sankcionisanju kršenja mjera u skladu sa propisima"

78172 pregleda 94 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da za sada ne uvodi nove epidemiološke mjere već da pokrene dodatne mehanizme najstrože kontrole poštovanja već propisanih mjera i da pruži direktnu stručnu pomoć medicinskim ustanovama u opštinama sa visokim nivoom lokalne transmisije koronavirusa.

To je saopšteno nakon sjednice NKT-a.

"Analizirajući epidemiološku situaciju u našoj zemlji i šire zaključeno je da se Crna Gora, poput više evropskih država, nakon prethodnih mjera popuštanja, našla u očekivanoj situaciji povećane lokalne transmisije. Zdravstveni sistem Crne Gore se, zahvaljujući pravovremenom planiranju i realnim procjenama kao i stručnosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja, uspješno nosi sa novonastalom situacijom, ali je radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa neophodno momentalno i najodlučnije postupanje - prije svega rigorozna kontrola poštovanja propisanih mjera i sankcionisanje prekršilaca bez izuzetaka", zaključeno je na sjednici.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, kako je saopšteno iz Vlade, čvrstog stava da za sada ne treba uvoditi dodatne epidemiološke mjere već podići na najviši nivo stepen discipline odnosno poštovanja već donijetih mjera.

"S tim u vezi nadležni inspekcijski organi na državnom i lokalnom nivou dužni su da odmah pokrenu sve raspoložive ljudske i tehničke kapacitete odnosno da se sve inspekcijske službe ekipiraju i angažuju i na jednom zadatku: kontroli poštovanja epidemioloških mjera i sankcionisanju kršenja mjera u skladu sa propisima".

NKT zahtijeva od nadležnih inspekcijskih organa na državnom i lokalnom nivou najvišu moguću efikasnost i konkretne rezultate i to odmah.

"Na sjednici je ocijenjeno da epidemiološka situacija u više evropskih država potvrdila da je odluka o odlaganju početka školske godine u našoj zemlji bila ispravna i promišljena jer je i početak školske godine jedan od uzroka povećanja broja inficiranih širom Evrope. Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da u sve opštine, a najprije u one koje su najugroženije nivoom lokalne transmisije na dnevnoj osnovi upućuje članove Kriznog medicinskog štaba sa ciljem pružanja stručne pomoći zdravstvenim ustanovama".

Apelovalio su na građane da poštuju epidemiološke mjere - prije svega da u svakoj propisanoj prilici nose zaštitne maske i da drže fizičku distancu kao i da upražnjavaju što češću higijenu ruku.

"Porast lokalne transmisije mora biti zaustavljen prije početka školske godine koja sama po sebi predstavlja dodatni epidemiološki izazov. Alternativa nedovoljnom poštovanju mjera su dalje restrikcije. Jedini način da to bude izbjegnuto je disciplina svakog pojedinca", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: