"lov na vještice da ne postane praksa"

Ministarstvo kulture: Javno iskazivanje mržnje protiv novinara i medija, nadležni da reaguju

Iz ministarstva poručuju da se vara svako ko misli da će "sijanje straha i utjerivanje jednoumlja proći"

4892 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture pozvalo je nadležne institucije da reaguju protiv, kako su kazali, javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija

"Gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara, dio su neke nove realnosti u Crnoj Gori. Obzorje epohe jednoumlja, u kojoj ne smije biti mjesta za drugačije već je počelo, a netolerancija i progon, izuzev neistomišljenika, sada je realnost i u slučaju kada se nekome ne dopada ni način vođenja programskih sadržaja. I to, kako smo čuli, je po novom 'pravu' zločin za zatvor. Atmosferom linča, kako to uvijek i biva, rukovode politički ostrašćeni ljudi koji i dalje nijesu upoznati sa elementarnim postulatima kao što su sloboda izražavanja i medijski pluralizam. To, ipak, ne smije biti nikakav izgovor kada je u pitanju ova orkestrirana kampanja protiv autora i medija koji su spremni da iznesu drugačiji stav", saopšteno je iz Ministarstva.

Poručuju da se vara svako ko misli da će "sijanje straha i utjerivanje jednoumlja proći".

"Crna Gora, okrenuta toleranciji, afirmaciji različitosti i slobodne misli, na to neće ćutati, neovisno od toga bila ona u opoziciji ili u vlasti. Dugo su i mukotrpno na ovom prostoru uspostavljani maniri u duhu savremenih civilizacijskih normi da bi sve to preko noći unizili ekstremi koji ovih dana pozivaju na linč. Ministarstvo kulture poziva nadležne institucije da u najkraćem roku reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija, kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa. Pozivamo i sve one subjekte koji su nedavno izražavali zabrinutost povodom nove zakonske regulative iz oblasti medija da ukažu na ozbiljnost i moguće posljedice zabrinjavajućeg trenda posljednjih dana, a političke aktere da utiču na svoje aktiviste koji lično stoje iza pokušaja gušenja slobodne riječi u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Preporučujemo za Vas