Bivšim vlasnicima što prije vratiti šume, pašnjake i poljoprivredno zemljište

Sporo se sprovodi Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava, ocijenio je Joksimović

4721 pregleda 5 komentar(a)
Obećali građanima da će ovo pitanje rješavati na zadovoljstvo bivših vlasnika: Joksimović, Foto: Igor Sljivančanin
Obećali građanima da će ovo pitanje rješavati na zadovoljstvo bivših vlasnika: Joksimović, Foto: Igor Sljivančanin

Crna Gora što prije treba da vrati oduzetu šumu i pašnjake, poljoprivredno zemljište, gradsko građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni i to po skraćenom postupku, ocijenio je predsjednik Partije penzionera invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović.

“Nije normalno i pošteno da se imovina - šume, pašnjaci, poljoprivredno zemljište i gradsko građevinsko zemljište vratilo pojedinim visokim funkcionerima, ministrima, njihovim roditeljima i rodbini, a susjedima vlasnika takve imovine to nije omogućeno”, saopštio je Joksimović.

On je rekao da je tokom izborne kampanje koalicija koju je predvodio lider Demokrata Aleksa Bečić, a čiji dio je bio i PIR, obećala građanima da će to pitanje brzo riješiti na zadovoljstvo bivših vlasnika.

„Slovenija, Hrvatska, a sada Srbija ovo pitanje veoma brzo i efikasno i pojednostavljeno rješava, tako da sva oduzeta imovina koja nije privedena namjeni je odmah vraćena, a ona koja je privedena namjeni je plaćena po tržišnoj vrijednosti. Srbija je više uradila na povraćaju oduzetih imovinskih prava za šest mjeseci, nego li Crna Gora za 18 godina. Naime, ove države su odmah vratile oduzetu šumu i pašnjake, poljoprivredno zemljište, gradsko građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni, i to po skraćenom postupku, što bi morala da uradi i Crna Gora“, ocijenio je Joksimović.

Zakonom o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju iz 2004. godine formiran je i Fond za obeštećenje. Joksimović je napomenuo da je rješavanje povraćaja bivših imovinskih prava i obeštećenju „jedan od uslova za prijem Crne Gore u EU, jer anglosankonsko pravo privatnu svojinu smatra neprikosnovenom“.

On je naglasio da se važeći Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju „sprovodi sporo“.

„U Crnoj Gori su prvo formirane opštinske komisije za povraćaj i obeštećenje. Mnogi građani nijesu znali niti su imali informacija kada je koja opštinska komisija formirana, a rok za podnošenje zahtjeva je trajao 18 mjeseci od formiranja, tako da je iz formalno pravnih razloga odbačeno na desetine hiljada zahtjeva. Sada rade tri regionalne komisije: u Baru, Bijelom Polju i Podgorici. Rad komisija i opštinskih i ovih regionalnih sporo ide, jer u njima ne rade profesionalci već volonteri, koji odrade nešto posla kad ugrabe vremena zbog zauzetosti na radnom mjestu. Ovaj zakon se mora dograditi, i omogućiti svim bivšim vlasnicima da ostvare svoja prava”, kazao je on.

Joksimović je poručio da “nije pošteno niti normalno da bivši vlasnici ogromnih kompleksa šuma na sjeveru gledaju kako im za mizerne novce „Vektra Jakić“, Ratko Bosanac i drugi odvoze njihovu đedovinu, po trostruko nižim cijenama od onih koji su vlasnici tih šuma moraju platiti ako im je građa potrebna“.

Bonus video: