Javljati se domovima zdravlja, ne dolaziti u bolnice

Za prijem kovid pacijenata u Crnoj Gori ukupno određeno 566 kreveta, a trenutno je hospitalizovano oko 230 oboljelih.

8576 pregleda 2 komentar(a)
Nikolić, Foto: Privatna arhiva
Nikolić, Foto: Privatna arhiva

Osobe koje imaju simptome zaraženosti koronavirusom ne treba da dolaze direktno u bolnice, nego da se prethodno jave ljekarima u domovima zdravlja, kazala je infektološkinja i članica Kriznog medicinskog štaba Marija Nikolić.

Kako je pojasnila, pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili osjećaju respiratorne tegobe, koji se mogu karakterisati kao blaži, treba da se jave svojim ljekarima u kovid ambulantama u domovima zdravlja, koji će im dati dalje savjete.

"Oni će pratiti njihovo stanje, u zavisnosti analiza, kliničke slike i radioloških nalaza dalje savjetovati praćenje u kućnim uslovima ili pregled specijalista u nekoj od kovid bolnica", kazala je Nikolić za TVCG.

Zbog neobaviještenosti da pacijenti treba da se prvo jave ljekarima u kovid ambulantama, početkom nedjelje kapaciteti nikšićke bolnice bili su popunjeni usljed velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata, piše portal RTCG. Situacija je riješena smještanjem pacijenata u Bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku.

"Većina pacijenata može da započne liječenje u kućnim uslovima, uz nadzor ljekara iz kovid ambulante, koji će ih pratiti i ako je potrebno uputiti na bolničko liječenje", istakla je Nikolić.

Saopštila je da je za prijem kovid pacijenata u Crnoj Gori ukupno određeno 566 kreveta, a trenutno je hospitalizovano oko 230 oboljelih.

"Situacija je, u tom smislu, i dalje pod kontrolom, uspijevamo da primimo sve pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje", naglasila je Nikolić.

Poliklinika KCCG ne radi nakon vikenda

Zbog epidemiološke situacije, od ponedjeljka, rad Poliklinike Kliničkog centra biće suspendovan sedam dana.

"Molim pacijenta za strpljenje, naknadno će biti obaviješteni o novim terminima. Biće pregledani svi pacijenti kojima je neophodan hitan pregled i bolničko liječenje", kazala je Nikolić.

Bonus video: