Grbović odlazi sa funkcije predsjednika Opštine Nikšić

Na svečanosti u Nikšićkom pozorištu obilježen dan Opštine

36307 pregleda 920 reakcija 58 komentar(a)
Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Grbović, Foto: Svetlana Mandić

Svečana sjednica povodom Dana Opštine Nikšić bila je prilika da prvi čovjek grada, Veselin Grbović, koji se na toj funkciji nalazi od marta 2013. najavi odlazak sa te funkcije i odlazak u penziju, pošto sjutra puni 67 godina.

„Želim posebno da vas pozdravim na kraju svog mandata i da vam svima poželim porodičnu sreću, uspjehe na poslu i angažovanje da se pobijedi na lokalnim izborima u martu 2021. godine sa ciljem nastavka uspjeha u radu lokalne vlasti Nikšića i Crne Gore. Posebno se zahvaljujem mojim saradnicima na fenomenalnoj saradnji i izuzetnim ljudskim odnosima“, kazao je Grbović na sjednici koja je održana u Sali Nikšićkog pozorišta i kojoj su zbog poštovanje mjera NKT-a prisustvovali samo odbornici.

Sjednica je bila prilika i da Grbović pomene šta je u opštini Nikšić urađeno od kada je preuzeo vlast, kao koji su projekti realizovani i koji treba da se završe u periodu između dva praznika.

"Godina između dva septembra je za opštinu bila uspješna uprkos velikim problemima uzrokovanim koronavirusom. Uprkos tome budžet Opštine se dobro punio tako da se na kraju godine očekuje izmirivanje svih obaveza i neće biti potrebe za rebalansom budžeta“, kazao je Grbović.

Sa svečanosti
Sa svečanostifoto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je sadašnja vlast, kada je počela sa radom, zatekla tešku finansijsku situaciju – šest neisplaćenih plata, osam miliona eura duga prema dobavljačima, 12 miliona kratkoročnih kredita, 17 miliona dugova za poreze i doprinose, 14,5 miliona kredita za prečistač otpadnih voda plus kamate...

„Prve četiri godine bili smo usredsređeni na saniranju dugova, ali i na značajnoj investicionoj gradnji, što je značajno popravljalo lošu sliku sa finansijama. Sledeće četiri godine bilježimo suficite u budžetu i izlazimo bez kratkoročnih obaveza, sa redovnim platama, sa smanjenim dugoročnim dugovima za kolektor i reprogramirane poreze i doprinose i sa određenim depozitima, čime možemo stabilnije planirati nove investicije. Nadamo se da će sljedeće godine virus korona oslabiti, kako bi se poboljšala i privredna slika grada“, poručio je Grbović.

Najnačajniji projekti na kojima su bili angažovani između dva septembra su Dom revolucije, Dom za stare, zapadna tribina stadiona „Sutjeske“, rekonstrukcija dvorca kralja Nikole, asfaltiranje puteva, uređenje kvarta iza Meandera, vodovodi, zgrada „Zahumlja“... Postignuti su, kako je istakao Grbović, značajni uspjesi i na polju kulture i sporta. Za realizaciju projekata, prema riječima Grbovića, podršku su imali od Ministarstva poljoprivrede, Vojske, Direkcije za saobraćaj i javnih radova, predsjednika Vlade i države, Duška Markovića i Mila Đukanovića.

„Opština je zbog virusa korone preduzela značajne mjere pomoći privrednim organizacijama putem subvencija, odlaganja plaćanja obaveza poreza, zakupa, taksi i slično, što je opteretilo budžet Opštine za oko tri miliona“, kazao je predsjednik Opštine.

Predsjednik SO Radivoje Lala Nikčević podsjetio je da su 18. septembra Šesta crnogorska i Druga dalmatinska brigada oslobodile Nikšić, grad kome je uvijek bila i jeste sloboda najveća svetinja. Kazao je da jak i uspješan Nikšić znače snažnu i uspješnu Crnu Goru, kao i da je sastav sadašnjeg lokalnog parlamenta dao snažan doprinos ostvarivanju razvojnih ciljeva lokalne uprave.

O realizovanim projektima prikazan je film koji je uradila lokalna televizija, a pročitani su telegram čestitke predsjednika države, Vlade i Skupštine, Mila Đukanovića, Duška Markovića i Ivana Brajovića.

Bonus video: