Roditelji djece upisane u zatvorenu vaspitnu jedinicu podgoričkog vrtića ispostavili zahtjeve

Jedinica “Bubamara II” radila je u sklopu podgoričke Osnovne škole “Savo Pejanović”. U dvije učionice koje je škola ustupila na korišćenje bilo je upisano preko 60 mališana, u dvije vaspitne grupe

5127 pregleda 0 komentar(a)
Roditelji traže i ugovor na osnovu kojeg su učionice OŠ "Savo Pejanović" ustupljene vrtiću, Foto: Vesko Belojević
Roditelji traže i ugovor na osnovu kojeg su učionice OŠ "Savo Pejanović" ustupljene vrtiću, Foto: Vesko Belojević

Roditelji djece upisane u vaspitnu jedinicu “Bubamara II” tražili su od menadžmenta vrtića “Đina Vrbica” u Podgorici i Ministarstva prosvjete da zbog zatvaranja te VJ, što prije u užem centru grada obezbijedi i opremi novi prostor, ako to nije moguće - organizuje prevoz do drugih vrtića ili da umanje iznos mjesečne naknade za boravak djece u vrtiću.

U zahtjevu koji je juče u ime roditelja uputio Draško Lončar, piše i da su rješenja za prevoz i nižu cijenu privremena i da bi važila dok se ne obezbijedi novi prostor.

Iz uprave vrtića na dopis koji su dostavili i “Vijestima”, roditeljima su ponudili ranija rješenja. Naveli su da djeca mogu biti prepisana u jedan od dva obližnja - “Jelena Ćetković” ili “Stara varoš”, kao i da čitava grupa može biti smještena u VJ “Mogli” na Zabjelu.

Direktor vrtića “Đina Vrbica” Vuk Stanišić u odgovoru je naveo i da je moguće, ako roditelji tako žele, da dijete bude prepisano i u neko od predškolskih ustanova koje nisu ponuđene.

Jedinica “Bubamara II” radila je u sklopu podgoričke Osnovne škole “Savo Pejanović”. U dvije učionice koje je škola ustupila na korišćenje bilo je upisano preko 60 mališana, u dvije vaspitne grupe.

Roditelji su ranije kazali da ih je uprava te predškolske ustanove o zatvaranju VJ “Bubamara II” obavijestila 9. septembra, dvadesetak dana prije početka rada vrtića u Crnoj Gori.

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Lončar je u dopisu od uprave vrtića tražio i da se roditeljima na uvid dostavi ugovor na osnovu kojeg je OŠ “Savo Pejanović” dala na korišćenje dvije prostorije. Stanišić je, međutim, u odgovoru na zahtjev roditelja, naveo da “prethodni menadžment Ustanove nije sklopio ugovor sa OŠ”.

Direktorica OŠ “Savo Pejanović” Biljana Krivokapić kazala je ranije da su prostorije privremeno ustupili VJU “Đina Vrbica”, a da su te prostorije sada neophodne za realizaciju nastave učenika te škole.

Zbog toga što menadžment škole i vrtića nisu potpisali ugovor o ustupanju prostorija, roditelji su juče uputili inicijativu za inspekcijski nadzor.

“Ja, a ni ostali roditelji, ovo ne tumačimo nikako drugačije, osim da su prethodne generacije djece koja su pohađala vaspitnu jedinicu ‘Bubamara II’, u njoj boravile potpuno bespravno, isključivo na osnovu usmenog dogovora između uprave škole i uprave vrtića, bez definisanih bilo kakvih, zdravstvenih, sanitarnih, i ostalih uslova i procedura neophodnih za boravak djece u vaspitnoj jedinici”, piše u inicijativi koju potpisuje Lončar.

U ime roditelja, od uprave vrtića zahtijevao je i da im se, bez obzira na ishod odluke na njihove zahtjeve, dostavi i “zvanično rješenje o ukidanju vaspitne jedinice sa pravnom poukom”.

“Kako bismo mogli dalje reagovati”, naveo je Lončar.

Bonus video: