Vlada: Za aparate za brže testiranje na koronavirus 350 hiljada eura

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja novca za jačanje dijagnostičkih kapaciteta IJZ-a i nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za COVID 19

7580 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada Crne Gore izdvojila je 350 hiljada eura za nabavku pet aparata za Institut za javno zdravlje (IJZ), u cilju bržeg testiranja građana na koronavirus, dok je za zaštitna i dezinfekciona sredstva za škole izdvojeno 1,08 miliona eura.

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja novca za jačanje dijagnostičkih kapaciteta IJZ-a i nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za COVID 19.

Ministarstvo finansija, kako se navodi, treba da preusmjeri 1,6 miliona eura za nabavku koronavirus testova, reagenasa i potrošnog materijala.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja novca za plaćanje obaveza prema dobavljačima Montefarma za isporučene ljekove.

Navodi se da je Ministarstvo finansija, kako ne bi došlo do zastoja u isporuci ljekova i ugrožavanja zdravlja građana, zaduženo da odobri izmjenu dinamike mjesečnog plana potrošnje za ovu godinu za Fond za zdravstveno osiguranje.

Vlada je usvojila informaciju o zaključivanju ugovora o koordinaciji prilikom planiranja, najave, prijave, identifikacije i obezbjeđenja letova civilnih i vojnih vazduhoplova između Ministarstva odbrane Crne Gore i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Beograd i prihvatila taj ugovor.

Iz Vlade su kazali da je zaključivanje tog ugovora preduslov za implementaciju sistema za civilno-vojnu koordinaciju između jedinice kontrole letenja i subjekta protivvazduhoplovne odbrane, koji će doprinijeti bеzbjеdniјеm lеtеnju vојnih i civilnih kоrisnikа vаzdušnоg prоstоra i njegovoj efikasnijoj kоntrоli.

Vlada je usvojila Informaciju o finansiranju Srednje vjerske škole – Medresa "Mehmed Fatih" sa Predlogom aneksa ugovora o finansiranju.

"Kao i ranije toj školi opredijeljeno je 500 hiljada eura godišnje. Aneksom se trajanje ugovora, koji je važio do kraja 2018, podržava do kraja ove godine", kaže se u saopštenju.

Iz Vlade je saopšteno da je šefica Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Slavica Milačić imenovana za stalnu predstavnicu Crne Gore pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i za stalnu predstavnicu Crne Gore pri Programu UN za zaštitu životne sredine. Za zamjenike Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore imenovani su dosadašnji zamjenici, u Kancelariji u Podgorici Slavica Laković i Milan Krsmanović, a u Kancelariji u Kotoru Ivana Janičić.

Zbog isteka mandata Damir Grbović opozvan je sa dužnosti ambasadora Crne Gore u Švajcarskoj.

Kako je saopšteno, u skladu sa praksom koju je na početku mandata uveo premijer Duško Marković, Vlada je izdvojila iz tekuće budžetske rezerve šest hiljada eura Jeleni Vujadinović Popović i Nikoli Popoviću iz Podgorice koji su dobili trojke.

Bonus video: