Milović: Prevencije je bilo dosta, počinjemo sa podnošenjem krivičnih prijava za nenošenje maski na otvorenom

Sve moguće raspoložive resurse stavićemo u pogon ne bi li suzbili infekciju i rasteretili medicinski centar ovdje u Nikšiću. Dosadašnje stanje koje je bilo nije zbog nerada inspekcijskih i drugih organa"

39368 pregleda 550 reakcija 68 komentar(a)
Novica Milović, Foto: Svetlana Mandić
Novica Milović, Foto: Svetlana Mandić

Sve veći broj novoinficiranih u Nikšiću zahtjeva pojačan komunalni i inspekcijski nadzor na terenu pa će, prema riječima načelnika Komunalne policije, Novice Milovića, koji je od prije dva dana koordinator lokalnog Kriznog štaba, početi i sa represivnim mjerama, a sve u cilju smanjenja broja covid pozitivnih osoba.

"Mislim da je prevencije bilo dosta i od danas ćemo početi sa podnošenjem krivičnih prijava za nenošenje maski na otvorenom. Do sada smo djelovali preventivno, ali sada kada je došlo do velikog opuštanja građana i širenja infekcije djelovaćemo represivnije“, kazao je Milović.

Kako je kazao, ekipe sastavljene od službenika Komunalne policije, Uprave policije, Komunalne i turističke inspekcije, su pojačale rad, stalno su po terenu i već je njihovo prisustvo urodilo plodom jer preko 90 odsto Nikšićana nosi zaštitne maske.

"Zamolio bih i apelovao na vlasnike ugostiteljskih objekata, da budu društveno odgovorni i da se jedno 20-25 dana suzdrže od žurki i svirki uživo. Znajući da su i do sada dosta puta izašli u susret i ispoštovali sve ono što je bilo rečeno, vjerujem da će tako biti i ovoga puta, jer je situacija u Nikšiću baš alarmantna“, kazao je Milović.

Poručio je da će posebnu pažnju posvetiti kontrolisanju svadbenih salona i da će protiv svih koji se ne budu pridržavali propisanih mjera, podnijeti prekršajne prijave.

"Gdje god bude bila uočena nepravilnost, bilo koji ugostiteljski objekat da je u pitanju, a posebno svadbeni saloni i organizovanje mimo onoga što je dozvoljeno, postupaćemo u skladu sa zakonom i sankcionisati. Na terenu ćemo shodno mogućnostima i resursima kojima raspolažemo postavljati patrole i djelovati u skladu sa mogućnostima, jer imamo i mi a i ostale institucije dosta problema sa covid pozitivnim. Sve moguće raspoložive resurse stavićemo u pogon ne bi li suzbili infekciju i rasteretili medicinski centar ovdje u Nikšiću. Dosadašnje stanje koje je bilo nije zbog nerada inspekcijskih i drugih organa. Imali smo veliki broj javnih okupljanja. Mora nešto biti i na savjesti građana. Apelovao bih i na njih – mi ćemo raditi svoj posao, ali i da oni budu malo odgovorniji da bi se situacija u Nikšiću popravila“, poručio je Milović.

Više od polovine jučerašnjih novopozitivnih slučajeva infekcije je iz Nikšića – od njih 208, čak 111 je iz grada pod Trebjesom.

Prema posljednjim rezultatima Instututa za javno zdravlje, u Nikšiću je trenutno 578 aktivnih slučajeva, 594 se oporavilo, dok je preminulo 15 osoba.

Bonus video: