Čistili prostor u blizini Krupačkog jezera

“U okviru obilježavanja internacionalnog dana čistih obala, kao i svake godine pokušavamo da ovo naše Krupačko jezero postavimo u kontekst svih globalnih dešavanja”, kazao je direktor “Ozona”, Aleksandar Perović

8159 pregleda 86 reakcija 2 komentar(a)
Perović, Foto: Svetlana Mandić
Perović, Foto: Svetlana Mandić

Ekološki pokret “Ozon“ se i ove godine priključio obilježavanju Međunarodnog dana čistih obala, akcijom uklanjanja otpada sa prostora ”Topola“, koji se nalazi uz Krupačko jezero i na kojem se organizuje najveći domaći muzički festival Lake fest.

“U okviru obilježavanja internacionalnog dana čistih obala, kao i svake godine pokušavamo da ovo naše Krupačko jezero postavimo u kontekst svih globalnih dešavanja”, kazao je direktor “Ozona”, Aleksandar Perović.

Dok je prethodnih godina bio dominantan ambalažni otpad, ove godine je najprisutniji bio medicinski otpad.

“Kako se ovaj prostor ove godine ne koristi toliko kao prethodnih godina, imamo situaciju da je najprisutniji medicinski otpad, tako da, pored toga što ćemo taj otpad ukloniti, ćemo i učesnicima akcije objasniti razliku između otpada i zašto te vrste otpada ne treba da se mješaju sa komunalnim otpadom“, kazao je Perović.

Akcija čišćenja
Akcija čišćenjafoto: Svetlana Mandić

Akciju su organizovali u saradnji sa EPCG i Opštinom Nikšić, dok akcijom na nivou Crne Gore koordinira NVO „Zero Waste Montenegro” u saradnji sa NVO “Naša akcija”, a pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra, asocijacije BeMED i fondacije Princa Alberta II od Monaka.

Ove godine, više od deset NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore, na 13 lokacija istovremeno, su organizovali akcije kako bi doprinijeli rješavanju problema nagomilanog otpada na plažama i obalama rijeka i jezera.

Bonus video: