Nastavljen rat oko terase na Pinama

Prekjuče došlo do nasilnog uklanjanja baštenskog mobilijara, koji je postavio hotel “Astoria“, da bi potom ugostiteljski lokal “Apolon“ ponovo preuzeo atraktivnu baštu

40226 pregleda 7 komentar(a)
Terasa lokala Apolon u prvom planu i do nje terasa Astorie, Foto: Siniša Luković
Terasa lokala Apolon u prvom planu i do nje terasa Astorie, Foto: Siniša Luković

Rat oko ugostiteljske tarase na gradskoj rivi Pine u Tivtu nastavlja se, nakon što je prekjuče došlo do nasilnog uklanjanja baštenskog mobilijara, koji je postavio hotel “Astoria“, da bi potom ugostiteljski lokal “Apolon“ ponovo preuzeo atraktivnu baštu.

Terasu u zoni morskog dobra na gradskoj rivi Pine unatrag nekoliko godina koristio je kafić “Apolon“ u vlasništvu tivatskog advokata Ratka Pantovića. Kako je” Vijestima” rečeno, Komunalna policija je trebalo da 16. septembra ukloni terasu, jer Pantović nema ugovor o zakupu. Kompletan mobilijar je u noći između 15. i 16. septembra, uoči inspekcijeske kontrole, uklonjen - nakon čega je to i Komunalna policija zapisnikom konstatovala.

Ubrzo potom, pozivajući se na rješenje o zakupu lokacije, hotel “Astoria“ je postavio terasu, što je potom i inspekcija zapisnički konstatovala. Oko 17.30 časova prekjuče, baštenski mobilijar uklanjalo je, kako je inspekciji prijavljeno, pet osoba, i iznosili ga na Pine, a kafe “Apolon“ ponovo je zauzeo terasu. Ubrzo na lice mjesta došla je Komunalna inspekcija, koja je to zapisnički konstatovala, ali mobilijar nije uklonila, čime je nastavljena agonija oko ugostiteljske terase.

“U cilju sprečavanja nelegalnog korišćenja predmetne lokacije i zaštite interesa države Crne Gore, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je resornom Ministarstvu i Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje dana 24. 7. 2020. godine uputilo Zahtjev za kontrolu prostora, a onda i Urgenciju dana 13. 8. 2020. godine. Do današnjeg dana nemamo povratnu informaciju o eventualnim preduzetim mjerama i postupanjima u skladu sa nadležnositma navedenih institucija“, rečeno je ranije “Vijestima“ iz Morskog dobra.

MORT je 14. avgusta Komunalnoj inspekciji Opštine Tivat naložio da obavi inspekcijski nadzor u vezi s korišćenjem lokacije sporne terase sa aspekta posjedovanja validnog ugovora o njenom zakupu, te da postupi u skladu sa zakonom.

“Morsko dobro“ tu terasu je na tenderu dalo u zakup do kraja ove godine terasu podgoričkoj kompaniji “Nemesis“, vlasniku hotela “Astoria“ za iznos od 4.692 eura. Pantović je osporio tender, smatrajući da je terasa trebalo da pripadne njegovom lokalu koji je bliži lokaciji.

Bonus video: