Dragaš bi ponovo mandat direktora "Montefarma"

Na konkurs se prijavili i Atina Vuksanović i Goran Batrićević

13186 pregleda 30 reakcija 7 komentar(a)
Dragaš pokriva funkciju direktora od 2016. godine, Foto: Savo Prelević
Dragaš pokriva funkciju direktora od 2016. godine, Foto: Savo Prelević

Aktuelni rukovodilac “Montefarma” Radoman Dragaš prijavio se ponovo za direktora te apotekarske ustanove, a na tu funkciju konkurisala su još dva kandidata.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, kandidati su Atina Vuksanović, ovlašćeni interni revizor u “Montefarmu” i Goran Batrićević, specijalista opšte i vaskularne hirurgije.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović uskoro će imenovati direktora ove ustanove i to na period od četiri godine.

Konkurs za direktora “Montefarma” raspisan je 26. avgusta i bio je otvoren do kraja prošle sedmice.

Uslovi za rukovodioca su da je diplomirani farmaceut, doktor medicine, dilplomirani ekonomista ili pravnik, sa pet godina radnog iskustva. Mjesečna zarada direktora, kako piše u konkursu, iznosi 950 eura.

Većini direktora domova zdravlja i opštih bolnica nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora produženi su mandati na još četiri godine i to bez sprovedenog javnog konkursa.

Ministar zdravlja Hrapović (Socijaldemokrate) početkom septembra za direktore je izabrao čelnike ustanova koji su kao vršioci dužnosti od marta mjeseca pokrivali te funkcije. Iz njegovog resora “Vijestima” nisu odgovorili na osnovu kojeg propisa su direktori imenovani i zašto nije raspisan javni konkurs.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti je jasan - direktora zdravstvene ustanove, čiji je osnivač država, imenuje i razrješava ministar na osnovu javnog konkursa.

“U slučaju prestanka mandata direktoru zdravstvene ustanove, nadležni organ za imenovanje direktora može odrediti vršioca dužnosti do imenovanja direktora u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”, piše u članu 74 ovog zakona.

Direktorima 24 zdravstvene ustanove - domova zdravlja i opštih bolnica mandat je istekao početkom marta, ali je Ministarstvo zdravlja tada naložilo svima koji su raspisali konkurs da ga povuku.

Ubrzo je raspisan novi konkurs, koji je trajao 15 dana, ali kandidati nisu izabrani. Direktori su ostali vršioci dužnosti sve do početkom marta, kada su izabrani na četvorogodišnje mandate, bez raspisivanja novog konkursa.

Konkursi su krajem avgusta raspisani jedino za direktore “Montefarma” i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Na mjesto direktora Zavoda, koje je pokrivao Saša Stefanović, došao je Suad Numanović, poslanik DPS-a u posljednjem sazivu Skupštine.

Bonus video: