Kolašinska vlast namjerava da suspenduje Program privremenih mjera za ublažavanje posljedica pandemije

Na zarade zaposlenih u lokalnoj upravi ove godine, prema odluci o budžetu, biće potrošeno 1,1 milion, a samo tokom prvih šest mjeseci na ugovre o djelu potrošeno je oko 32.000 eura

6647 pregleda 8 komentar(a)
Skupština zasjeda u ponedjeljak, Foto: Dragana Šćepanović
Skupština zasjeda u ponedjeljak, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska vlast predložila je da zarade lokalnih službenika i namještenika budu povećane, o čemu će sjutra raspravljati i odbornici u Skupština opštine (SO).

Dok je dio opozicije oštro kritikovao taj predlog, iz lokalne uprave “Vijestima“ su kazali da se zarade samo vraćaju na nivo od prije tri mjeseca.

Podsjećaju da je predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, početkom aprila ove godine, predložio Program privremenih mjera za ublažavanje posljedica koronavirus krize.

“Tim programom je, između ostalog, predviđeno i smanjenje zarada lokalnim funkcionerima za 20 odsto i visokom rukovodstvenom kadru za 15 odsto, na period od tri mjeseca. Tako su lokalni funkcioneri i starješine organa u Opštini Kolašin, pored toga što su uplatili polovinu martovske zarade NKT-u, bili prvi i među rijetkima u Crnoj Gori, kojima su, na njihovu inicijativu, odlukom SO, smanjene plate“, kazali su “Vijestima“ u kabinetu predsjednika Bulatovića.

Prema podacima sa sajta Opštine Kolašin, najveću bruto zaradu, prije smanjenja, imao je Bulatović - 1.666 eura.

Potpredsjednici Opštine Bojan Kuburović i Danilo Medenica primaju po 1.338, a predsjednik SO Milan Đukić 1.585 eura.

Bruto zarada glavne administratorke Lidije Lašić iznosi 1.379, a menadžera Opštine Velja Jovanovića 1.189 eura.

Opštinski sekretari imaju bruto-zaradu od 1.306 do 1. 492 eura.

Bruto zarada sekretara SO Ognjena Šćepanovića je 1.253, načelnika Komunalne policije Marka Matovića 1.155, a komandira Službe zaštite Željka Darmanovića 1.443 eura.

Odbornik Demokrata Vladan Rakočević ocijenio je da je smanjenje plata bila lažna skromnost prije izbora i predizborni trik.

“Vremensko trajanje ove mjere ni izbliza nije dovoljno za prevazilaženje krize, te tako izvršna vlast u Kolašinu ne pokazuje ni promil spremnosti da u ovom trenutku produži Program mjera koji se odnosi na umanjenje plata. Možda je ovo i svojevrsna kazna građanima za loš izborni rezultat DPS-GB-SD. Demokrate će podnijeti amandman kako bi se mjere štednje nastavile naredna tri mjeseca”.

Efekte smanjenja plata, odnosno Programa privremenih mjera, tvrde u lokalnoj upravi, nijesu mali.

Smanjenjem zarada za protekla tri mjeseca, objašnjavaju, uštedjeli su 8.100 eura. Od toga je “po 2.700 eura (mjesečna ušteda) preneseno Udruženju penzionera i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, dok će ostatak biti iskorišćen za pomoć ranjivim grupama“.

Na bruto zarade zaposlenih u opštinskoj adminstraciji prošle godine potrošeno je blizu 860.000 eura.

Prilično visoki su izdaci i po osnovu ugovora o djelu, pa je planom budžeta određeno 21.000, a potrošeno 72.000 eura. Naknade za zarade bivšim funkcionerima građane Kolašina prošle godine koštale su blizu 70.000 eura.

Na zarade zaposlenih u lokalnoj upravi ove godine, prema odluci o budžetu, biće potrošeno 1,1 milion, a samo tokom prvih šest mjeseci na ugovre o djelu potrošeno je oko 32.000 eura.

Bonus video: