Trebjesa bogatija za 500 sadnica: Posađene smrče, kedrovi i breze

"Samo jedno stablo bora obezbjeđuje kiseonik za četiri osobe. Zbog toga ćemo nastaviti očuvanje zelenih površina i pošumljavanje, a u planu je još nekoliko hiljada sadnica do kraja godine", kazala je Ana Petrović Njegoš, iz NVU "Putevima predaka"

5666 pregleda 329 reakcija 3 komentar(a)
Detalj sa akcije, Foto: Pivara Trebjesa
Detalj sa akcije, Foto: Pivara Trebjesa

Nevladino udruženje (NVU) "Putevima predaka" i nikšićka pivara "Trebjesa" odlučili su da dan kada je prije 29 godina Crna Gora proglašena ekološkom državom obilježe akcijom pošumljavanja park šume Trebjesa.

Članovi NVU "Putevima predaka" i zaposleni pivare posadili su 500 sadnica smrče, kedra i breze.

foto: Pivara Trebjesa

"Na dan kad je Crna Gora prije 29 godina proglašena ekološkom državom, organizovali smo akciju pošumljavanja dijela Trebjese koji je prošle godine stradao u požarima. Danas zato svi treba da se podsjetimo, da nema drveća, zemlja bi postala otrovna za sve nas. Samo jedno stablo bora obezbjeđuje kiseonik za četiri osobe. Zbog toga ćemo nastaviti očuvanje zelenih površina i pošumljavanje, a u planu je još nekoliko hiljada sadnica do kraja godine", kazala je Ana Petrović Njegoš, iz NVU "Putevima predaka".

foto: Pivara Trebjesa

Ona je kazala da su tokom prošle godine zasadili 3.600 stabala drveća u Nikšiću.

"U okviru Molson Coors grupacije u septembru se nizom aktivnosti obilježava Mjesec pivskog pečata, kada se još jednom podsjećamo da naš otisak na zajednicu mora da bude pozitivan. Zasaditi novo drveće u parku koji s pravom nazivamo plućima grada i po kojem je naša kompanija dobila ime, znači da ćemo naš pozitivan otisak mjeriti novim kiseonikom, čistijim vazduhom, većim hladom u toplim danima. U akciji koju smo simbolično nazvali "Za Trebjesu, od Trebjese", učestvovalo je 20 naših zaposlenih", kazala je Jelena Damjanović Vidaković, menadžer korporativnih poslova u pivari.

foto: Pivara Trebjesa

Park šuma Trebjesa je krajem 2000. godine stavljena pod zaštitu kao posebni prirodni predio.

Na ovom prostoru prisutno je više od 200 zeljastih i 40 drvenastih vrsta, od čega je dosadašnjim istraživanjima utvrđeno postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva.

Bonus video: