"Ja želim da streamujem" - kako reagovati?

Sve što je potrebno jeste dobro ozvučenje i kompjuter. Na taj način igrač može uživo da snima svoju partiju, pa da usput komentariše svoje protivnike i pokazuje načine na koje prevazilazi prepreke

14332 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: doMen
Ilustracija, Foto: doMen

Sjećaš se igrice Super Mario? Da, to je baš ona igrica koju bi ti oduzeli roditelji kada ne završiš domaći na vrijeme ili odložiš sređivanje svoje sobe, i oko koje si se svađao sa bratom ili sestrom kada bi došao tvoj red da igraš.

Međutim, danas za igranje nije potrebno društvo, jer smo svega nekoliko klikova daleko od saigrača.

Zbog sve veće popularnosti online igara, ali i YouTube-a, mladi su našli način da zarađuju baš na taj način - igrajući igrice, i to putem streamovanja.

Streamovanje u suštini predstavlja emitovanje video snimaka uživo, na YouTube-u, a najčešće se koristi za prenos online igrica.

Ono je postalo jedan od najrasprostranjenijih tipova sadržaja na YouTube-u, koji snimaju kako profesionalci tako i igrači amateri.

Sve što je potrebno jeste dobro ozvučenje i kompjuter. Na taj način igrač može uživo da snima svoju partiju, pa da usput komentariše svoje protivnike i pokazuje načine na koje prevazilazi prepreke.

Najpoznatije igrice za snimanje su zasigurno Fortnite, GTA kao i League of Legends, i to je nešto što moja djeca pomno prate.

Pa, iako sam bila svjesna ovih stvari, ostala sam u čudu kada je mi je prišao najmlađi sin sa željom da i on počne da streamuje.

Kako streamovanje može uticati na tvoje dijete?

Kada spojimo YouTube i igranje igrica, dobijamo sadržaj za mlade koji je njima neodoljiv, a koji su svoje druženje dobrim dijelom prenijeli u online svijet.

foto: DoMEn

Poznati YouTuberi dijele sa publikom ne samo načine na koje prelaze najteže nivoe popularnih igrica, već i svoju svakodnevicu, pokazujući stečene automobile i kuće sa bazenima.

Pa nije ni čudo što karijera ovog tipa zvuči izuzetno primamljivo.

Većina djece se, zahvaljujući ovoj platformi, lako zainteresuje za streamovanje, pa poželi da i ono bude dio ove priče.

Iako dječije interesovanje varira, pa su ovakve ideje često kratkog vijeka, ova zanimacija, nezavisno od količine napravljenih videa, može imati značajne pozitivne ali i negativne posledice.

Negativne strane YouTube-a

Kao što ponavljam kao pokvarena ploča, jednom objavljeno na internetu, tamo ostaje zauvijek, a sami internet trendovi su izuzetno nepredvidivi.

To znači da ono što se snimi i objavi, lako može postati predmet zadirkivanja i ismijavanja.

foto: DoMEn

Iako često ništa od toga nije na ličnom nivou, korisnici interneta koriste svaku priliku da se dobro nasmiju.

Negativni komentari, ismijavanje, kao i uvrede mogu značajno uticati na dijete i navesti ga da se povuče u sebe i izgubi povjerenje u svoju okolinu.

Takođe, zadirkivanje u školi lako može postati trend, kao što je i postao sa Ozanom, djevojčicom koja je je bila preteča vlogera na Balkanu.

Ona je vodila video blog u kom je gledaoce učila osnovama engleskog jezika, ali i kako da se snađu u kuhinji.

Video koji joj je donio ogromnu popularnost - "Kako ispohati tikvicu" je takođe doveo i do vršnjačkog nasilja s kojim se ona godinama borila.

Prednosti streamovanja

Iako postoje pomenuti rizici, kreiranje videa donosi i mnoge prednosti po pitanju stečenih vještina.

Prednosti streamovanja
Prednosti streamovanjafoto: DoMEn

S obzirom na to da se danas širi spektar poslova, jedna od traženijih vještina jesu video montaža, grafički dizajn, video animacije i sve ostalo što je potrebno za kreiranje interesantnih video snimaka.

Tokom samog kreiranja i plasiranja snimljenog sadržaja, dijete ne samo da stiče ove vještine, već se povezuje sa internet zajednicom.

Radeći upravo ono što voli, dijete razvija i kritičko razmišljanje, što mu pomaže da se sa lakoćom kasnije upusti u realizovanje novih zamisli. Ovo je takođe odlična prilika da najmlađi sami shvate šta žele i u čemu se pronalaze. A da ne pominjemo da na ovaj način stiču i ključne vještine za 21. vijek koje je su postale neizostavan dio današnjeg digitalizovanog svijeta.

Budi podrška svom djetetu

Ako pored poznavanja negativnih strana, tvoje dijete i dalje ima želju za streamovajem, budi mu podrška! Iskoristi ovu priliku da se povežete i da budeš i ti uključen u njegov rad. Ko zna, možda vam se porodično svidi kreiranje videa, pa od toga napravite biznis, kao što je to uradila poznata The Bee Family.

Budi podrška svom djetetu
Budi podrška svom djetetufoto: DoMEn

Oni su svoju karijeru započeli kreiranjem kratkog ali komičnog video sadržaja.

Cilj ove porodice je bio da pokaže roditeljima, ali i djeci, da jaz u godinama ne treba da predstavlja problem, i da se to vrlo lako da prevazići uz dobru porodičnu zabavu.

Kako god da bilo, tvom djetetu će sigurno biti potreban oslonac.

Kako bi se osigurao da ova ideja prođe produktivno i bez negativnih efekata, evo nekoliko stvari na koje bi ti kao roditelj trebalo da obratiš pažnju.

Napravite plan

Kako bi ideju sproveo na što bolji i orginalniji način, planiranje je neizostavan dio uspjeha.

Napravite plan
Napravite planfoto: DoMEn

Za kreiranje jednog videa je potrebno napraviti plan sadržaja, kao i sami scenario i tekst koji bi mogao da bude iskorišten tokom samog snimanja.

Naravno, uz sve to su i obavezne osnove video editinga i grafičkog dizajna, jer je vizuelni identitet ono što gradi jedan kanal.

U samom procesu tvoje dijete će imati priliku da nauči šta je sve zapravo potrebno kako bi se jedna ideja sprovela u djelo, što mu kasnije može biti od pomoći i pri izradi domaćih zadataka, učešća u grupnim projektima, ali i na nekom budućem poslovnom poduhvatu.

Sigurnost na prvom mjestu

Zapamti da pri plasiranju prvih videa postupate kao pravi producenti i da prve objave budu podešene samo za uži krug prijatelja. To možeš lako postići tako što ćeš ući u postavke i izabrati opciju “Privatno” ili “Nenavedeno” što će ograničiti pristup videu samo na one kojima pošalješ link.

Sigurnost na prvom mjestu
Sigurnost na prvom mjestufoto: Sigurnost na prvom mjestu

Važno je da dobiješ povratne informacije o sadržaju koji planirate da objavite, kako bi mogao na vrijeme da reaguješ i pomogneš djetetu da kreira novi, ili izmjeni postojeći sadržaj. Time se osigurava da sadržaj koji planirate da podijelite na YouTube-u bude zaista interesantan, i prije svega, pogodan da bude objavljen u ime tvog djeteta.

Kontroliši komentare

Komentari na internetu mogu biti izuzetno obeshrabrujući, pa kako bi zaštitio svoje dijete, bitno je da ih ograničiš. To možeš učiniti tako što u podešavanjima izabereš opciju da se komentari objavljuju tek nakon što ih odobriš, a možeš ih sasvim i isključiti.

Kontroliši komentare
Kontroliši komentarefoto: DoMEn

Na ovaj način ćeš obezbijediti djetetu zabavan projekat u kontrolisanim uslovima, izbjegavajući neprimjerene i zlonamjerne komentare. Jer ko zna, možda i on jednog dana, uz tvoju pomoć, postane internet senzacija.

Pored toga što digitalni svijet nudi bezbroj mogućnosti koje tvoju djecu mogu povezati sa svojim vršnjacima i otvoriti im vrata cijelog svijeta, postoji i bezbroj online igrica koje im mogu pomoći u učenju. Ukoliko želiš da saznaš više, ovdje možeš pogledati koje su to video igre koje mogu pomoći tvom djetetu u učenju prirodnih nauka.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima.