DANIMA AKTIVAN

URA: Direktorat za vanredne situacije da hitno zatraži pomoć NATO-a u gašenju požara u NP „Skadarsko jezero“

Oni su najavili da će u toku dana poslati hitnu urgenciju Direktoratu i pozvati ih na hitnu reakciju

6141 pregleda 243 reakcija 5 komentar(a)
Aktivni požari u NP "Skadarsko jezero", Foto: URA
Aktivni požari u NP "Skadarsko jezero", Foto: URA

Građanski pokret URA pozvao je Direktorat za vanredne situacije da hitno pozove u pomoć NATO odbranu u stavljanju pod kontrolu i gašenje požara u NP Skadarsko jezero koji je već danima aktivan.

Iz ove stranke su zatečeni nereagovanjem nadležnih i prepuštanju NP Skadarsko jezero vatrenoj stihiji koja danima guta sve pred sobom.

„Ako mi nemamo opremu za gašenje požara na takvim terenima, imaju je oni čiji smo punopravna članica – NATO. Podsjećamo i da su partneri iz NATO-a i 2017. priskočili u pomoć Crnoj Gori kada je bilo aktivno mnoštvo požara na teritorijama za koje kao država i sistem nemamo opremu za stavljanje pod kontrolom i reagovanje“, navode iz Građanskog pokreta URA.

Oni su najavili da će u toku dana poslati hitnu urgenciju Direktoratu i pozvati ih na hitnu reakciju.

„U pitanju je nacionalno prirodno blago – jedan od naših najljepših nacionalnih parkova i nadležni već danima ne reaguju što je nezamislivo. Isto tako u narednom periodu treba raditi na tome da se obezbijede sredstva, da bi kao država u kojoj su požari jako učestali u ljetnjim mjesecima, imali za početak makar jedan kanader koji bi mogao da gasi požare na nepristupačnim terenima“, navode iz URA.

Oni zaključuju da se odnos patritizma i rodoljublja aktuelne vlasti ogleda i u ovoj situacije – skrštene ruke dok aktivni požar svakodnevno guta površine u zaštićenom prostoru i jedinstvenom rezervatu prirodu kakav je Skadarsko jezero, što je, ocjenjuju nezamislivo.