Prvaci bi u klupe mogli i bez udžbenika

Mada je školska godina odložena za 1. oktobar, Opština Ulcinj kasni sa nabavkom knjiga za učenike prvog razreda

15976 pregleda 97 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok su barskim i tivatskim prvacima i prije početka školske godine podijeljeni udžbenici, djeca u Ulcinju mogla bi početi sa nastavom bez njih. Ulcinjske gradske vlasti još nisu osigurale udžbenike, jer je prvi tender završen bez uspjeha.

Zbog situacije sa koronavirusom, školska godina je odložena za sljedeći četvrtak, 1. oktobar.

Opština je mjesec dana ranije, 1. septembra, pokrenula postupak nabavke 276 kompleta udžbenika za prvake, od kojih je 184 na albanskom, a 92 na crnogorskom jeziku.

Za ovu nabavku bilo je namijenjeno do 10.743 eura, ali je 9. septembra donijeta odluka da se poništi tender jer nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

Na tender su stigle dvije - podgoričke “Narodne knjige” i ulcinjskog “Cllasica”, ali su ocijenjene neispravnim jer su u oba slučaja ponuđene cijene premašile sumu koju je Opština bila spremna da plati.

Opština, na čijem je čelu Ljoro Nrekić, zbog toga je tačno nedjelju dana kasnije, 16. septembra, krenula u novi pokušaj, ali ovaj put za to namijenila nepunih 12.150 eura, odnosno 1.400 eura više.

Ponude se mogu dostavljati do srijede 23. septembra, ali je tenderskom dokumentacijom propisano da će se odluka o ishodu postupka donijeti u roku od 10 dana od isteka roka za njihovo podnošenje, a od dana zaključenja ugovora ponuđač ima još sedam dana da ih dostavi. To znači da bi se posao mogao odužiti do druge sedmice oktobra.

Iz kabineta predsjednika Opštine nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će na vrijeme isporučiti udžbenike prvacima.

Predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac i sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević uručili su tivatskim prvacima komplete udžbenika i poklon paketiće u amfiteatru Osnovne škole „Drago Milović“.

U saopštenju se navodi da ih u poklon paketima, koje je svim polaznicima prvog razreda obezbijedio Sekretarijat, očekuju praktična torbica, majica, kasica za štednju, raspored časova i edukativna bojanka o koronavirusu.

Prema tenderskoj dokumentaciji, udžbenici su morali biti dostavljeni do 28. avgusta.

Predstavnici Opštine Bar uručile su 9. septembra udžbenike prvacima. Prema dokumentu na Portalu javnih nabavki, predsjednik Opštine Dušan Raičević je sredinom avgusta potpisao ugovor kojim su udbženici nabavljeni za malo više od 20.300 eura.

Andrijevica i Rožaje su jedini crnogorski gradovima koji do danas ne obezbjeđuju besplatne udžbenike.

Osim u Ulcinju i Baru, udžbenici samo za prvake besplatni su u glavnom gradu, Bijelom Polju, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu i Tuzima. Besplatne udžbenike za prva tri razreda osnovne škole dobijaju djeca u Danilovgradu, Tivtu i Herceg Novom, a za prvih pet razreda djeca u Kotoru i na Cetinju.

Besplatne udžbenike za sve osnovce imaju Berane, Budva, Plužine, Žabljak i Šavnik.

Bonus video: