URA: Ministarstvo pri odlučivanju o organizovanju nastave prekršilo Ustav

Ministarstvo prosvjete je, kako navode iz GP URA, povrijedilo osnovno, članom 75 Ustava Crne Gore, zagarantovano ljudsko pravo na školovanje pod jednakim uslovima

13103 pregleda 368 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Odluka Ministarstva prosvjete o načinu organizovanja nastave u predstojećoj školskoj godini predstavlja diskriminatorski akt, suprotan Ustavu Crne Gore i očiglednu, zakonom nedozvoljenu, segregaciju djece po starosnoj dobi, ali i nedozvoljenu i neopravdanu segregaciju školske djece u odnosu na predškolsku, smatraju u Građanskom pokretu URA

Ministarstvo prosvjete je, kako navode iz te partije, povrijedilo osnovno, članom 75 Ustava Crne Gore, zagarantovano ljudsko pravo na školovanje pod jednakim uslovima. ,,To je urađeno na način što je Ministarstvo utvrdilo organizaciju nastave koja je neposredno diskriminatorska i kojom je izvršena segregacija iz člana 9 Zakona o zabrani diskriminacije , tako što su sva maloljetna djeca u Crnoj Gori sistemski razdvojena po osnovu starosne dobi, što je zabranjeno članom 2 stava 2 Zakona o zabrani diskriminacije”, kazali su iz URE.

Podsjećaju da će odlukom Ministarstva nastavu u školi pohađati učenici 1, 2, 3, 4, 5. i 6. razreda osnovne škole, kao i 1. razreda srednje škole, a ostali onlajn, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana. ,,Ustav Crne Gore u članu 75 kaže: „Jemči se pravo na školovanje pod jednakim uslovima. Osnovno školovanje je obavezno i besplatno“. Dakle, nepobitno je da Ministarstvo najgrublje krši Ustav, jer ne omogućava svoj djeci istog obrazovnog nivoa ustavom zagarantovane jednake uslove školovanja, već ih izdvaja“, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su istakli, Ministarstvo prosvjete uporno pokušava da promoviše onlajn nastavu, koja, kako kažu, može imati štetne posljedice za djecu. ,,Važno je napomenuti da Ministrastvo prosvjete još uvijek nije publikovalo rezultate ankete u vezi sa online nastavom koju su roditelji popunjavali još u maju”, navode iz GP URA.

Iz te partije podsjetili su da su gotovo sve države u regionu još početkom septembra počele regularno sa školskom godinom. ,,Ovih dana možemo vidjeti kako i u gotovo svim evropskim zemljama djeca ili idu ili kreću u školu, ali ne online. Djeci je mjesto u školama, a takav, klasičan vid nastave teško mogu zamijeniti online časovi. Kvalitetno obrazovane mlađe generacije jedini su pogon koji društvo vodi ka razvoju”, zaključili su iz GP URA.

Bonus video: