Valdanos i dalje poluotvoren, čuva ga Vojska

Ministarstvo odbrane upravlja svim bivšim vojnim lokacijama, pa i Valdanosom koji je ustupljen za turističku valorizaciju...
391 pregleda 0 komentar(a)
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 19.01.2018. 17:14h

Status Valdanosa kod Ulcinja još nije definisan, a dok Vlada ne donese odluku uvala će biti poluotvorena i čuvaće je Vojska.

To je odgovoreno “Vijestima” iz Ministarstva odbrane na pitanje do kada će Valdanos biti izletište poluotvorenog tipa, sa znakom “STOP ” na ulazu i do kada će biti evidentiran svakoga ko dođe i biti ograničeno kretanje.

To je istovremeno i odgovor na pitanje kada će bivšim vlasnicima maslinjaka biti omogućen slobodan ulaz i kretanje, radi održavanja stoljetnih stabala. U odgovoru piše i da Ministarstvo upravlja svim bivšim vojnim lokacijama, pa i Valdanosom, "koji je ustupljen Savjetu za privatizaciju za turističku valorizaciju”.

“Dok nadležne institucije... ne donesu rješenje o konačnom statusu uvale Valdanos, odnosno dok se ne definiše nadležnost u vezi raspolaganja, to će biti lokacija poluotvorenog tipa, čije obezbjeđenje će, do okončanja postupka, vršiti Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore. S obzirom da status uvale Valdanos još nije definisan, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore vrše obezbjeđenje, kako bi se očuvala i spriječila devastacija lokacije”.

Dodaje se "da je u tom cilju Ministarstvo odbrane za proteklu godinu angažovalo privredno društvo koje je vršilo obezbjeđenje uvale”.

"Pored redovnih obilazaka objekata koji se nalaze u krugu kompleksa Valdanos, u cilju sprečavanja njihove devastacije, ovo društvo je imalo i obavezu da evidentira svako lice koje ulazi u krug uvale Valdanos”.

Podsjeća se da je “Morsko dobro” izdalo u zakup plažni dio uvale.

Obezbjeđenju 66.456 eura za godinu

Obezbjeđenje Valdanosa od 10. januara prošle do istog datuma ove godine obavljali su pripadnici “Securitas Montenegro” iz Nikšića, sa kojim je Ministarstvo odbrane zaključilo ugovor.

“Usluga obezbjeđenja predmetne lokacije po ovom ugovoru iznosila je 66.456 eura, na godišnjem nivou. Nakon isteka navedenog ugovora, obezbjeđenje lokacije Valdanos vrše pripadnici Vojske Crne Gore”.

Navodi se da je u toku postupak za odabir privrednog društ va koje će ubuduće obezbjeđivati kompleks.

Bonus video: