Bigović: Korupcionaški ugovor o LED rasvjeti

Opština Herceg Novi, kada je na vlasti bila koalicija DPS - Izbor, na osnovu tenderske procedure, 2015. godine sa danskom kompanijom o HeSa Light potpisala je ugovor o instaliranju LED rasvjete u hercegnovskoj opštini, vrijedan 2,69 miliona eura, ali tehnički prijem nikada nije izvršen
126 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Bigović, Foto: Slavica Kosić
Miloš Bigović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.01.2018. 15:26h

Nalog javne izvršiteljke Jasmine Bojović da se sa računa Opštine Herceg Novi "skine" pola miliona eura za projekat LED rasvjete, bio je povod za hitan pres čelnika hercegnovske lokalne uprave. Ugovor o instaliranju LED rasvjet ocijenjen je kao korupcionaški, a predmet je kod Specijalnog državnog tužioca.

Opština Herceg Novi, kada je na vlasti bila koalicija DPS - Izbor, na osnovu tenderske procedure, 2015. godine sa danskom kompanijom o HeSa Light potpisala je ugovor o instaliranju LED rasvjete u hercegnovskoj opštini, vrijedan 2,69 miliona eura, ali tehnički prijem nikada nije izvršen. HeSA light je lani otišla u stečaj, a kao pravni nasljednici, Opštini Herceg Novi su se javile dvije kompanije - Novalume iz Danske i HeSa Light MNE.

"Mi i dalje ne znamo pouzdano ko je pravni nasljednik, zato smo odmah proslijedili prigovor na izvršenje naloga javne izvršiteljke, a naredne sedmice sudski ćemo procesuirati sve aktere koji su bili povezani sa ugovorom o LED rasvjeti", kazao je Katić i naveo da Specijalno državno tužilaštvo već dvije godine istražuje ogovor o instaliranju LED rasvjete.

"Ugovor koji je potpisan sa firmom Hesalight je primjer klasičnog korupcionaškog ugovora", ustvrdio je predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović.

On je naveo da "sam ugovor unutar sebe sadrži odredbe koje su međusobno kontradiktorne što ostavlja prostor da se kroz razrađenu šemu na relaciji advokati-javni izvršitelji-nove firme koje se javljaju kao navodni pravni nasljednici, stvara osnova da iz Opštine Herceg Novi izvlače enormna sredstva bez osnova", kazao je Bigović.

On je pojasnio da je po ugovoru obaveza kompanije Hesa light bila da prvu fakturu o obavljenom poslu Opštini Herceg Novi dostavi šest mjeseci nakon montaže svih svjetiljki.

"To nije urađeno jer ako bi kompanija dostavila račun, na koji Opština ima pravo da uloži prigovor, kompletan proces bi se premjestio u parnični postupak", kazao je Bigović.

"Oni su to izbjegli tako što su nam ispostavili mjenicu, koju, ukoliko se naš prigovor ne usvoji, moramo da platimo, iz prostog razloga što kada je mjenica u pitanju, prigovor ne odlaže izvršenje. Radi se o smišljenom konceptu kako bi se direktno oštetio budžet Opštine Herceg Novi, iako posao koji je trebalo da urade, nije završen. Sigurni smo da je javni izvršitelj, ne poznajući činjenično stanje, ili doveden u zabludu ili ima neki interes za koji sam siguran da će se utvrditi u budućnosti", naglasio je Bigović.

On je poručio da Opština Herceg Novi "ne bježi od plaćanja", ali da zbog odgovornosti prema građanima ne mogu da plate nezavršeni posao.

Glavni administrator Nenad Đorđević je kazao da je "suština prigovora Opštine u tome da se osporava legitimitet, odnosno pravo novoj firmi Novalume, za pravnom sukcesijom prethodne firme koja je ugovorna strana".

"Druga firma koja se javlja, Hese light MNE Podgorica, takođe pretenduje na položaj ugovorne strane, ali ta firma nije pokretala nikakve postupke povodom ovog problema koje danas imamo. Očigledan je sukob dva pravna lica, jednog sa sjedištem u Danskoj i jednog u Crnoj Gori, oko toga ko je pravni sukcesor i ko želi da dođe na položaj ugovorne strane", uvjeren je Đorđević.

"Opština će preduzeti sve zakonski dozvoljene radnje kako bi zaštitila građane Herceg Novog.Ukoliko nadležni organi ne prihvate naše argumente, za koje smo sto odsto uvjereni da su tačni i ispravni, mi se nećemo libiti bilo kakvih aktivnosti kako bismo zaštitili građane i budžet Opštine Herceg Novi", poručio je Bigović, strahujući da bi aktiviranjem preostalih mjenica Opština morala da plati još 2,2 miliona eura.

Ne radi 1.000 svjetiljki

Na javnom tenderu za ugradnju LED rasvjete kao najbolji ponuđač 2015. godine izabrana je danska firma "Hesse light" koja je i trebalo da zamijeni 6.000 sijalica .Iz danske kompanije su takođe bili obavezni da angažuju ekipu koja će u narednih 10 godina, koliko traje garantni rok, održavati rasvjetu.

Prema tadašnjim procjenama finansijska ušteda trebalo je da bude 70 odsto, što je trebalo da znači da bi rasvjeta samu sebe mogla da isplati za nekoliko godina. Opština Herceg Novi tada je za javnu rasvjetu izdvajala 40.000 eura mjesečno, a uvođenjem LED rasvjete mjesečni račun trebalo je da bude 15.000 eura.

Beogradska firma Eco power energy efficiency podnijela je Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv NN lica u Opštini Herceg Novi, povodom posla o ugradnji LED rasvjete. Iz lokalne uprave su tada krivičnu prijavu, kao i druge kritike na račun ugradnje LED rasvjete ocijenili u kao "zlonamjerne tvrdnje, koje imaju isključivo političku pozadinu".

Bonus video: